Dotaz:
Dobrý den,
potřebuji informaci, zda je nutno použít parotěsnou folii pod tepenou izolaci posledního patra budovy. Nad izolací je nevytápěná půda a tepelně neodizolovaná střecha. Složení stropu je sádrokarton 1,2 cm, dřevotříska cca 2 cm a pak izolace skelnou vatou cca 10 cm. Chtěl bych provést zateplení další vatou do celkové tloušťky cca 30 cm. Dosud nejsou žádné potíže s vlhkostí, ale obávám se, že přídání další izolace by se mohlo uvnitř stropu či v izolaci tvořit nežádoucí vlhko. patro vytápíme na cca 20 - 21 °C. vlhkost je cca 40 % a na patře je i koupelna.

Děkuji

S pozdravem

Výšek

Odpověď

Vložení parozábrany do Vámi popsané skladby stropu pod nevytápěnou půdou je zpravidla doporučováno.

Pokud by mezi podhledem ze sádrokartonu a tepelnou izolací nebyla osazena účinná parozábrana, došlo by k průchodu vodní páry do vrstev izolace. V její horní části je již velmi chladná oblast (teplota v izolaci směrem nahoru klesá) a tudíž zde může docházet ke kondenzaci vody. Ta pak vážně ohrožuje například dřevěné prvky stropu, ale dojde i ke snížení účinnosti izolace vlivem zvýšené vlhkosti, nebo může kondenzát někde vytékat. Jsou známy i případy havárií špatně navržených skladeb dřevěných stropů.
Parozábrana se vkládá co nejblíže vnitřnímu líci konstrukce, aby se zabránilo prostupu vodních par z interiéru do skladby stropu. Konstrukce bez parozábrany však nemusí vždy nutně dospět k havárii, pokud je vodním parám umožněn dobrý odchod z půdního prostoru (zajistit provětrání půdy). Důležité je, aby skladba stropu nebyla shora uzavřena nějakou další folií, která by působila jako „parozábrana na nesprávném místě“. Vadí i uzavření záklopem z desek na bázi dřeva nebo prken natěsno. Pak by došlo ke kondenzaci na vnitřním líci této vrstvy.

Jako určitá zábrana pro prostup vodní páry působí nyní i dřevotřísková deska a SDK podhled. Správným řešením v daném případě by bylo provedení kontrolního výpočtu kondenzace vodní páry v konstrukci, který provádí specializované firmy na stavební tepelnou techniku. Tento výpočet lze brát však jako velmi orientační, neboť nedokáže postihnout přesně skutečný teplotně-vlhkostní stav, který zde nastane, především v místě různých detailů apod. proto bych se za parozábranu i ve Vašem případě přimluvil. Parozábrana je nejčastěji prováděna jako foliová – aby její účinnost byla optimální, musí se provést tak, aby byly utěsněny všechny spoje (přelepení speciální páskou) a stejně utěsněny spáry k navazujícím konstrukcím (prostupy, přechod na zeď apod.). Musí být co nejmenší počet perforací (prostupy vrutů, prostupy například rozvodů EI). Doporučuje se proto například pro rozvody instalací vytvořit mezi parozábranou a vnitřním podhledem instalační mezeru.

Pokud jde o zateplení stropní konstrukce na půdě - návrh tloušťky tepelné izolace by zde měl a i mohl vyjít z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2, která stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota U 0,30 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K). Do celkové hodnoty se započítávají i další vrstvy skladby stropu, tedy například podhled
V případě celkové plánované tloušťky tepelné izolace 30 cm se bude izolační schopnost bezpečně pohybovat na úrovni doporučení normy.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Výšku, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice