Bioklimatická pergola (Foto: Erich Stavař) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

V posledních letech se stále více lidí obrací k moderním řešením pro své zahrady a terasy. Jedním z nejnovějších trendů v oblasti hliníkových zahradních staveb jsou bioklimatické pergoly. V posledním dílu podcastu České stavby byl naším hostem pan Erich Stavař, který se věnuje stínící technice.

V tomto dílu podcastu České stavby byl naším hostem pan Erich Stavař, který se se svou mezinárodně úspěšnou společností ISOTRA věnuje stínící technice. Zvídavé dotazy mu pokládala Jana Machová. Celý podcast si můžete poslechnout na své oblíbené aplikaci nebo v přehrávači přímo pod tímto odstavcem. V tomto článku zmíníme nejzajímavější informace, které v podcastu zazněly.

Outdoor living: trend bydlení venku

"Outdoor living" je trend, který získává na popularitě. Lidé chtějí trávit více času venku, v přírodě, a vytvářet si tak komfortní prostory pro odpočinek. Možná to souvisí i s pandemií covidu, kdy lidé trávili více času doma a zájem o pergoly výrazně vzrost

Bioklimatické pergola u domu (Foto: Erich Stavař)
Bioklimatické pergola u domu (Foto: Erich Stavař)

Co je bioklimatická pergola?

Bioklimatická pergola je moderní stínící prvek, který umožňuje regulaci klimatu v prostoru pod ní. Díky natáčecím lamelám ve střešní části může uživatel ovlivňovat množství světla a vzduchu, které prochází pergolou. Oproti klasickým pergolám nabízí bioklimatické pergoly mnohem větší komfort. Zatímco v obyčejné pergole může být v létě horko, bioklimatická pergola nabízí příjemné stínění a větrání.

Výhody bioklimatických pergol

Bioklimatické pergoly jsou vyrobeny ze silnostěnných hliníkových profilů, které jsou práškově lakované. Díky tomu se nemusí pravidelně ošetřovat jako dřevěné pergoly a mají dlouhou životnost s minimální údržbou. Navíc mohou být vybaveny screenovými roletami, které přistíní prostor pod pergolou. Až 90 % zákazníků si podle pana Stavaře tyto rolety k pergolám dříve nebo později pořídí.

Hostem podcastu byl Erich Stavař (Foto: Jana Machová)
Hostem podcastu byl Erich Stavař (Foto: Jana Machová)

Inteligentní ovládání

Pergoly se dají ovládat i elektronicky. Nejčastěji se sem instaluje senzor na vítr, který automaticky zvedne screenové rolety, aby nebyly poškozeny. K dispozici je také dešťový senzor či sluneční čidlo, které reagují na aktuální podmínky.

Odolnost v extrémních podmínkách

Bioklimatické pergoly jsou testovány dle evropské normy EN 13659, třída 6, což znamená, že vydrží vichr o rychlosti až 80 km/h. V zimě je doporučeno lamely uvést do vertikální polohy, aby je nepoškodil sníh. Při námraze by se neměly pergoly raději používat vůbec, aby nedošlo k poškození pohyblivých částí.

Údržba a péče

I když není bioklimatické pergoly složité udržovat, je důležité pravidelně čistit odtokové žlábky mezi stěnami hliníkových profilů a lamelami. Nečistoty mohou kanálky ucpat a způsobit problémy s vlhkostí. Lamely by se měly pravidelně čistit saponátem.

Orientační cena bioklimatické pergoly

Za bioklimatickou pergolu o rozměrech 4 × 6 metrů zaplatíte přibližně 350 tisíc korun.

Na co si dát pozor při výběru bioklimatické pergoly?

Při výběru bioklimatické pergoly je důležité zvážit její umístění, materiál a možnosti ovládání. Doporučuje se také zjistit, jaká je záruka a jaký servis firma poskytuje.

Pokud vás tato témata zajímají, neváhejte si poslechnout celou epizodu podcastu České stavby, kde najdete odpovědi na všechny tyto otázky a mnoho dalších informací.