(Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Hliník je skvělý materiál na pergolu. Jeho výhody oproti dřevěným pergolám jsou nesporné. Hliník je odolný, lehký a snadno se s ním pracuje. Navíc nevyžaduje téměř žádnou údržbu, což z něj činí ideálního kandidáta pro stavbu pergoly na zahradu nebo k domu. Inspirujte se fotografiemi, jak mohou takové pergoly vypadat. 

S hliníkovou pergolou se nemusíte bát vlhka, hmyzu ani plísní. Hliník nepodléhá koroznímu procesu, takže si můžete být jistí, že vaše pergola vydrží celé roky bez jakýchkoli problémů.

Stavba svépomocí? Ano, jde to

Hliníkové pergoly jsou navíc skvělé pro kutily, kteří se rádi pustí do projektů svépomocí. Díky lehkosti hliníku a předem vyrobeným dílům se sestavení pergoly stává hračkou. Vyberte si model, který vám bude vyhovovat, a pustit se do stavby můžete o víkendu s rodinou nebo přáteli.

Nevýhody pergol z hliníku

Hliníkové pergoly mohou být dražší než jejich dřevěné protějšky, zejména pokud se jedná o bioklimatické modely s více funkcemi. Je tedy důležité zvážit, zda jsou pro vás tyto investice do dlouhodobé kvality a praktičnosti opravdu stojí za to. Další nevýhodou může být chladnější vzhled hliníku, který nemusí vyhovovat každému, zvláště pokud máte rádi přírodní a tradiční materiály. Dnes je každopádně na trhu široká škála barev a povrchových úprav, které mohou tento dojem zmírnit a přizpůsobit vzhled pergoly vašim preferencím. Další nevýhodou může být skutečnost, že koc se na slunci může rozpálit, mnohem víc, než dřevo. A konečně, i když je hliník velmi odolný materiál, může být náchylný k poškrábání nebo promáčknutí, pokud s ním nezacházíte opatrně během montáže nebo údržby.

 


 

Bioklimatická pergola: co to vlastně je?

Ne všechny hliníkové pergoly jsou automaticky bioklimatické, ale je pravda, že hliník je často používán právě pro výrobu těchto bioklimatických pergol. Bioklimatická pergola je zahradní konstrukce, která vám umožní regulovat sluneční světlo a vzdušný prostor v jejím okolí. Díky lamelovému střešnímu systému můžete jednoduše ovládat množství světla a stínu, které chcete na své terase nebo zahradě. Bioklimatické pergoly také umožňují přirozenou cirkulaci vzduchu, což vám zaručí příjemnou atmosféru i v horkých letních dnech.

Hliníkové bioklimatické pergoly jsou navíc často vybaveny dalšími funkcemi, jako jsou integrované LED osvětlení, závěsy nebo dokonce topení. Díky tomu můžete využívat svou pergolu po celý rok a tvořit tak komfortní prostor pro relaxaci, grilování nebo setkání s přáteli.

 


 

Pergoly z hliníku jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce mít moderní a praktickou zahradní konstrukci. Jejich odolnost, dlouhá životnost a minimální údržba vám umožní vychutnat si čas strávený ve vaší zahradě bez starostí. Navíc, díky možnosti sestavení svépomocí a široké škále modelů, si můžete vybrat pergolu, která bude přesně odpovídat vašim potřebám a vkusu.

Ať už se rozhodnete pro jednoduchou hliníkovou pergolu nebo luxusní bioklimatickou verzi, jedno je jisté: váš zahradní prostor se promění v útulné místo, kde budete rádi trávit čas s rodinou a přáteli. Nechte se inspirovat fotografiemi nádherných hliníkových pergol a užijte si krásu a pohodlí, které vám tyto moderní zahradní konstrukce nabídnou.