Bydlení v Praze: Které lokality jsou nejvíce in?

Sháníte vlastní bydlení nebo toužíte po dlouhodobém pronájmu? Pokud přitom prahnete po lokalitě, která je skutečně trendy, ale zároveň nabízí širokou občanskou vybavenost, čtěte dále. Představíme vám nejlukrativnější lokality v Praze, kde se vám bude bydlet jedna báseň. Které to jsou?

Pronájem versus vlastní bydlení v Praze

Rozhodnutí, zdali si pořídit vlastní byt, nebo vsadit na pronájem bytu v Praze, se odvíjí od několika faktorů. Tím hlavním jsou u většiny lidí finance. Pronájem představuje skvělou možnost pro studenty, kteří mohou sdílet bydlení se svými kamarády či spolužáky, nebo pro mladé páry, které ještě nedosáhnou na hypotéku. Ceny nájmů navíc díky koronavirové krizi poklesly o cca 2,6 %, nájemné v Praze se nyní pohybuje okolo 300 Kč/m2.

Ceny pražských bytů oproti nájmům neustále rostou. Průměrná cena za metr čtvereční od začátku roku 2021 stoupla o 2,8 % a nyní činí 123 400 Kč. Na takovou částku je pro mnoho lidí obtížné dosáhnout.

Populární lokality pro bydlení v Praze

Již dlouhá léta patří mezi oblíbené lokality městské části Praha 5, Praha 9 a Praha 4. Právě tam se za poslední roky prodalo nejvíce nových bytů. Pro investory je pak velmi atraktivní Smíchov, zájem roste také o bydlení ve Vysočanech a v Libni. Podle čeho si lidé vybírají místo pro bydlení v Praze? Stěžejní je pro ně především:

  • dostatek zeleně v okolí,
  • blízkost stanice metra,
  • občanská vybavenost v místě bydliště.

Rezidenční projekty v Praze

V hlavním městě se realizuje hned několik developerských či rezidenčních projektů, které stojí za úvahu při výběru nového bydlení. Které to jsou?

Vanguard Prague

Pokud na nové bydlení nespěcháte, můžete se mrknout na některý z rezidenčních projektů, které jsou teprve ve výstavbě. Jedním z nich je Vanguard Prague, jehož dokončení je naplánováno na rok 2022. Jedná se o projekt, který nemá v České republice obdoby. Vanguard nabízí lofty s obytnou plochou 41 m2, ale i penthousy o výměře 626 m2. V útrobách budovy se bude skrývat výtah pro automobil vedoucí až do vašeho bytu, dále wellness, fitness nebo třeba bazén. Vanguard Prague se nachází kousek od Hodkoviček, budete to tak mít kousek do přírody i do centra města.

Vbloku

V atraktivní lokalitě Malvazinek se zrodil unikátní projekt s názvem vbloku, který nabízí byty s dispozicemi 1 + kk nebo 2 + kk. Jedná se o perfektní bydlení pro studenty, investory nebo pro jedince, kteří si chtějí užít příjemné a zároveň méně nákladné bydlení kousek od rušného města. Největší výhodou je pak možnost sdílení společných prostor v objektu, jako například relax zóny, fitness centra nebo TV roomu.