Instalace nádrže na dešťovku, v tomto případě jde ale o nádrž kapacitně vhodnou spíše pro zahradu či malý rodinný dům (Foto: Jaroslav Veselý) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

V dnešním článku se podíváme na využití dešťové vody ve velkých budovách a bytových domech. Jak se ukazuje, tato metoda šetření vody a snižování nákladů na její spotřebu se stává stále populárnější i mimo oblast rodinných domů.

Architekti a stavitelé jsou dnes již zvyklí na využití dešťové vody a plánují při návrhu budov i potřebné rozvody. V případě starších bytových domů, zejména panelových, je situace složitější. Zde je často obtížné dohodnout se na společném řešení mezi majiteli bytů a realizace nových rozvodů může být náročná.

Dešťová voda se ve velkých budovách a bytových domech často využívá pro zavlažování společných zelených ploch a parků. U každé stavby je však důležité pečlivě zvážit, zda je využití dešťové vody efektivní. Je potřeba zohlednit kapacitu systému pro záchyt dešťové vody a spotřebu vody v budově, aby bylo možné zhodnotit, zda se investice do systému pro využití dešťové vody vyplatí.

Výhodou využití dešťové vody v bytových domech je snížení spotřeby pitné vody, což může mít pozitivní dopad na životní prostředí a snížení nákladů. Nicméně, je důležité zvážit, zda je využití dešťové vody v konkrétním případě smysluplné. 

Například vysoký bytový dům s malou střechou a velkým počtem obyvatel může mít velkou spotřebu vody, kterou dešťová voda nemusí být schopna pokrýt. V takovém případě by bylo nutné doplňovat zásoby dešťové vody pitnou nebo studniční vodou.

Poslechněte si celý podcast Dešťové nádrže a systémy pro hospodaření s vodou

Příprava pro podzemní nádrž na dešťovou vodu (Foto: Jaroslav Veselý)
Příprava pro podzemní nádrž na dešťovou vodu (Foto: Jaroslav Veselý)

Co se týče kvality dešťové vody, můžeme její případný šedivý nádech odstranit filtračními procesy, které je možné přidat do technických místností. Například, pokud je voda filtrována správně, barva vody může být takřka nerozeznatelná od pitné vody. Důležité je zajistit dostatečnou úroveň filtrace a pravidelnou údržbu systému.

Pokud si shrneme některé myšlenky z našeho podcastu o dešťové vodě, využití dešťové vody v bytových domech a rodinných domcích nabízí řadu výhod, jako je snížení spotřeby pitné vody, šetrnější zacházení s životním prostředím a potenciálně i úspory nákladů. 

Nicméně je třeba vždy  zvážit, zda je využití dešťové vody v konkrétním případě vhodné a smysluplné. K tomu je nutné zajistit správnou instalaci a údržbu systému, aby byla kvalita vody odpovídající a bylo zajištěno bezpečné oddělení dešťové a pitné vody.