O nádržích na dešťovku jsme si povídali s Ondřejem Samkem (Foto: Jana Machová) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Dešťovku nemusíte zachytávat jenom do sudu pod okapem. Existují sofistikovanější metody, které umí ušetřit hodně peněz a přírodu k tomu. Jak to celé funguje, na co všechno vodu můžete využívat a kdy se to vůbec vyplatí? To zaznělo v našem podcastu. 

Hostem dvaatřicátého dílu našeho podcastu byl pan Ondřej Samek ze společnosti Aquanix, která se zabývá řešeními pro záchyt, využití i vsakování dešťové vody. Ptala se Jana Machová.

Jak jsme na tom u nás se suchem?

V České republice je problematika sucha čím dál tím více aktuálním tématem. Přestože srážkové úhrny zůstávají podobné jako v minulosti, srážky padají méně často, což způsobuje rychlé odtoky vody z často suché půdy. Zadržování dešťové vody a její efektivní využití je proto zcela na místě. Nejsušší oblasti jsou u nás Jižní Morava, stín Krušných hor, Rakovnicko a Žatecko.

Jak vypadá sytém pro zachytávání dešťovky?

Od chvíle, kdy dešťová voda spadne na střechu nebo jinou zpevněnou plochu, je zachycena okapyprochází předfiltrací, která zadržuje střešní splaveniny. 

Následně voda putuje potrubím do nádrže, kde probíhá další filtrace, často pomocí neonových filtrů, které zachytí větší částice, jako jsou větvičky a listy. Prachové částice však mohou projít. 

Ideální řešení je podzemní akumulační nádrž, která udržuje vodu v lepších podmínkách, snižuje riziko kontaminace a umožňuje celoroční využití. K vyvedení vody z nádrže je třeba čerpadlo

Pokud je voda určena pro zavlažování, může být připojena hadice k nějakým šachtičkám nebo sloupkům. Pokud je voda vedená do domu, je třeba použít další filtry.

Je nádrž na zachytávání dešťovky vhodná pro každého?

Určitě je potřeba si předem promyslet, zda je takový systém vhodný pro naše potřeby. Jestli máme dostatečně velkou plochu a zda máme pro vodu využití. U novostaveb jde všechno vymyslet lépe, u starších domů je to mnohem složitější.

  1. Dostupnost a kvalita dešťové vody: Zkontrolujte množství srážek ve vaší oblasti a jejich sezónní rozložení. Tato informace pomůže při návrhu a dimenzování systému.
  2. Potřeby a priority: Zvažte, které využití dešťové vody je pro vás nejdůležitější, ať už jde o zavlažování zahrady, splachování toalet nebo praní prádla. 
  3. Finanční aspekty: Zjistěte, jaké jsou náklady na instalaci a údržbu systému, a zvažte, zda jsou úspory z využití dešťové vody dostatečně významné, aby ospravedlnily investici.
Instalace nádrže na dešťovku (Foto: Jaroslav Veselý)
Instalace nádrže na dešťovku (Foto: Jaroslav Veselý)

Co ještě v podcastu zaznělo?

  • Jaké jsou nejčastější typy dešťových nádrží na vodu?
  • Jaká je ideální velikost dešťové nádrže na vodu pro průměrný dům?
  • Je možné instalovat podzemní nádrž na dešťovou vodu svépomocí? 
  • Jaká je životnost plastových nádrží na dešťovku?
  • Co dešťovka a dotace, jak o ni zažádat, jaké jsou výhody? 
  • Co dešťové nádrže na vodu a bytový dům?