Kam nemůže protipožární omítka Vermiplaster, nastrčí Sibaterm Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Znalosti v oblasti požární ochrany z oblasti desek vedly společnost KNAUF v nedávné minulosti k doplnění požárních řešení o sádrovou protipožární omítku Vermiplaster. Ovšem na konci jeho vývoje vznikla jasná představa o produktu, který Vermiplaster doplňuje. Jak je uvedeno v nadpisu článku, jmenuje se Sibaterm.

Jeho historie se začala psát na podzim minulého roku, kdy firma Knauf koupila slovenskou firmu Sibaterm, vyrábějící protipožární omítku na bázi cementu určenou pro prostory s vysokou vlhkostí, potažmo pro exteriér. Nákupem firmy technologie Sibaterm Knauf sice získal kvalitní a léty prověřený lokální produkt, ale jeho zušlechtění Knaufem bylo teprve na počátku, především pokud jde o prověření kvality nutné pro získání Evropského technického schválení. Zároveň byly zahájeny úkony nutné pro přenos výroby do výrobny v Praze. Sibaterm je cementová lehčená omítka pro ochranu ocelových konstrukcí v rozsahu 15–180 minut. Je strojně zpracovatelný kombinací horizontální míchačky Knauf PFT Multimix a omítačky PFT Swing a jeho výroba v Praze zajišťuje jeho logistickou dostupnost po celém území České republiky i Slovenska. Cementová báze ho předurčuje pokračovat tam, kde již sádrový Vermiplaster být nemůže. Tedy v prostorách s vysokou vzdušnou vlhkostí, v chráněném i nechráněném exteriéru. K tomuto použití byly i směřovány zkoušky v rámci ETAG 018 (Evropské technické schválení, resp. jeho nástupce EAD). Sibaterm byl tak postupně podroben náročným cyklickým zkouškám na vysokou vzdušnou vlhkost, déšť, na změny teplot a namáhání kombinace mrazem a deštěm. Vše zakončeno zkouškami na UV stabilitu. Sibaterm ve všech těchto testech úspěšně obstál a nyní ho čeká administrativní proces získání ETA/EAD umožňující jeho použití ve všech zemích Evropské unie. V mezičase získal národní stavebně technické osvědčení, a je tedy připraven k prodeji i v Čechách i na Slovensku. Stavebně technické osvědčení je zatím omezeno na vnitřní použití mimo jiné i pro prostory s vysokou vzdušnou vlhkostí (do 85%). V době vydání tohoto článku jsou však zkoušky pro vnější použití již úspěšně ukončeny, a rozšíření STO na vnější použití je tak otázka velmi krátkého času.
Protipožární omítka Sibaterm
Protipožární omítka Sibaterm
Aplikace protipožární omítky Sibaterm
Aplikace protipožární omítky Sibaterm
Protipožární omítka Sibaterm
Protipožární omítka Sibaterm
Protipožární omítka Sibaterm
Protipožární omítka Sibaterm
Sibaterm se aplikuje na ocelovou konstrukci (sloupy nebo nosníky) opatřenou již od výrobce oceli nebo dodatečně alkydovým nátěrem. Přilnavost k ostatním nátěrovým bázím je třeba vždy vyzkoušet. Neslučitelné jsou nátěry na bázi olejů či uvolňující pigmenty. Před aplikací samotného Sibatermu se na ocelový prvek nanese povinný penetrační nátěr Sibatermgrund a na něj se po jeho zaschnutí v časovém rozmezí 2–24 hodin nastříká vlastní Sibaterm. V případě aplikace ve vnějším prostředí či na konstrukcích, kde jsou předpokládané vibrace, nebo při tloušťkách nad 40 mm se nosník či sloup opatří nerezovým pletivem 0,8 mm o velikosti ok 12 x 12 mm. Po aplikaci schne omítka rychlostí 10 mm/14 dní.
Protipožární omítka Sibaterm
Protipožární omítka Sibaterm
Protipožární omítka Sibaterm se dále povrchově neupravuje, její povrch zůstává hrubý. Pro vnější aplikace se na omítku nanese fasádní akrylátová barva Knauf. Z výše popsaného vychází i použití Sibatermu. Je jím oprava již provedených aplikací Sibatermu, protipožární ochrana v bazénech či průmyslových provozech, výrobě, rafineriích, garážích atd. Pro jeho aplikaci jsou potřebné alespoň základní znalosti práce s omítačkou G4. Nemusím zdůrazňovat, že hlavní výhodou protipožární omítky je rychlost její aplikace (a tím i cena) a absence nutnosti obnovy. Pro ty, které tento produkt zaujal, má Knauf připravenu podporu, na niž jste zvyklí z jiných produktů. Tj. technické listy, tabulky požární ochrany, Prohlášení o shodě, přílohu ceníku a prospekt pro první seznámení. A hlavně to nejdůležitější – nevyčerpatelnou zásobu 30 kg pytlů Sibaterm dostupných ať jste kde jste!

Autor: Miroslav Nyč

Zdroj: www.knauf.cz
Protipožární omítka Sibaterm
Protipožární omítka Sibaterm
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku