Sdílet
 

Která rajčata jsou nejchutnější?

Datum vydání: 20.06.2013 | autor:

Český výraz „rajče“ pochází zřejmě z francouzského označení pomme d´amour = jablko lásky. Jeho latinský název je Solanum lycopersicum. V Evropě se rajčata objevila před osmi sty až tisíci lety naprosto přirozeně, rostla v jižní i severní Evropě, ale jejich plody nebyly sklízeny.

Servírovaná rajčata jako příloha Servírovaná rajčata jako příloha
Servírovaná rajčata jako příloha
Po objevení Ameriky byly tyto rostliny paradoxně do Evropy dovezeny, ale jejich osud byl ještě dlouho prapodivný. A až za francouzské revoluce prý navrhl horlivý kuchař republikánům, aby jedli červené pokrmy jako výraz oddanosti revoluci. A rajčata se stala fenoménem. Čili Evropě objevila rajčata politika – jak typické, zatímco indiáni ochutnávali vše kolem sebe. Revolucionáři je pojídali dušená, jako přílohu a v podobě salátů. Ovšem ještě v 19. století byla rajčata mnohde považována za jedovatá – náboženské a jiné předsudky Evropanů jsou, jak se zdá, tou největší brzdou a byly jí i dříve. Dnes pojídáme v Evropě 2,5 kg rajčat ročně na osobu a 70% u nás konzumovaných rajčat pochází z Číny – další paradox. Rajčata jsou prostě cestovatelskými gurmány. A daří se jim opravdu všude, včetně severských států a některých oblastí Sibiře.

Jak rajčata pěstovat, aby chutnala co nejlépe?

Rakušan Erich Stekovics pěstuje na devíti hektarech 3200 odrůd rajčat. A jak? Rostliny leží včetně plodů na zemi a jsou podestlané slámou. Sláma po dešti vyschne, ovšem zadrží dostatek vlhkosti. Navíc se při vyšších denních teplotách podestýlka zahřeje až na 70 oC a zelenině vrací teplo. Rajčata se prý navíc nesmí nikdy zalévat. Zálivku uvádí jako příčinu všech chorob – v původní vlasti, Jižní Americe, rostla rajčata na skalnatém povrchu a vodu si hledala. Vytvářela až 800 metrů dlouhý kořenový systém v hloubce až 1,7 metru. A nejvíce chuti prý rajčatům dodává vítr, který rozhýbává listy. Ty způsobují plodům mikrozranění a rostlina mobilizuje mnoho sil, aby plody hojila. A právě to se projeví na kvalitní chuti plodů. Čili nejchutnější a aromatická jsou nezalévaná rajčata pěstovaná venku. Navíc jsou i nejzdravější. Rajče prý miluje sucho, horko a vítr, s nedostatkem vláhy si poradí bohatá kořenová soustava.
Průřez rajským jablkem Průřez rajským jablkem
Průřez rajským jablkem

Co jsou rajčata

Rajské jablko je jednoletá listnatá rostlina vysoká 30 až 150 centimetrů, některé odrůdy však dosahují až čtyř metrů. Červené barvivo (lycopin) je karotenoid, který posiluje obranyschopnost lidského organismu - působí jako antioxidant. Zelené časti rostliny a nezralé plody však obsahují alkaloid solanin – jejich konzumace může způsobit pocity nevolnosti a zvracení.

Střední hodnoty složení 100 g čerstvého rajčatového plodu jsou:
  • Hlavní složky (g): voda 94,2, bílkoviny 1,0, tuk 0,2, uhlohydráty 3,0, balastní látky 1,8
  • Minerální látky (mg): draslík 295,0, vápník 14,0, fosfor 25,0, hořčík 20,0, železo 0,5
  • Vitamíny: C 25,0, A (karotin) 0,82, B1 0,05, B2 0,03, Niacin 0,53
Zdroj: Vogel, Goerg: Handbuch des speziellen Gemüsebaues. Stutggart 1996
Rajčata jako příloha Rajčata jako příloha
Rajčata jako příloha
Rajčata s papírovým obalem Rajčata s papírovým obalem
Rajčata s papírovým obalem

Nejzajímavější a nejchutnější odrůdy rajčat dle Ericha Stekovicse

Johannisbeere
Jde o odrůdu starou cca 1400 let. Vynikající je na marmelády, kompoty a nakládání do kyselého nálevu. Jedna rostlina rodí stovky až tisíce plodů velikosti třešně. Plody mají sladké aroma divokých rajčat.

Peruanum
Jde o starou odrůdu velikosti třešně, prý ji dovezl Kryštof Kolumbus ze své druhé výpravy do Ameriky (1498). Plody této odrůdy jsou tmavomodré, s bílou hvězdou v průřezu. Nádherně kvete od května až do prvních mrazů, plody začínají zrát světle modře, po dozrání jsou tmavě modré až černé. Svou chutí připomínají kiwi.

Schlesische Himbeere
Velmi brzy zrající odrůda, aromatické plody přesahují průměru 10 cm, uvnitř jsou zabarvené jako maliny, chuťově připomínají cukrovou řepu a brambory. Výnosy jsou vysoké.

Yellow Stuffer
Plod je žlutý a dutý, zvenčí vypadá jako paprika s malou jahodou uvnitř. Tu je ale třeba před vařením vyjmout. Hodí se k plnění masem a rýží, stejně jako papriky, dobrá jsou i po pečení v troubě či po gratinování. Stěny plodu jsou sušší a lépe proto snášejí vyšší teploty při kuchyňské úpravě. Odrůda je vysoce výnosná, na jednom stvolu rostliny najdeme 100 až 150 plodů.

Green Zebra
Plody jsou zeleně proužkované a nikdy nezčervenají, při dozrání lehce zežloutnou. Ideální do salátů, k nakládání, do omáček či sendvičů. Plody jsou minimálně agresivní. Tato odrůda je původem z USA.

Tante Verde
Tato mexiská odrůda je typická papírovým obalem. Ten se při dozrávání vysuší a poté sloupne. Plody chutnají po citronech, vodním melounu a chlebovém těstě.

Black Plum
Plody mají protáhlý tvar připomínající švestku. Dlouhé jsou až 7,5 cm. Dozrávají do tmavě červené barvy s načernalými a tmavě zelenými skvrnami. Uvnitř jsou tmavě červené až černé. Jsou vhodné k výrobě „passatu a sugo.“ Tato odrůda pochází z Ruska, je otužilá a dobře roste i za chladnějších teplot.
Černá rajčata Černá rajčata
Černá rajčata
Plody různých odrůd rajčat Plody různých odrůd rajčat
Plody různých odrůd rajčat
Zdroj: http://euro.e15.cz/archiv/sbirka-rajcatoveho-papeze-790977

U nás běžně známé odrůdy rajčat

Tornádo a Start – tyto odrůdy nabízí většina prodejců. Dále San Marzano (masivní odrůda s menším množstvím šťávy a minimem semen, vhodná na lečo a do zeleninové čalamády), Býčí srdce (velice masité plody, vhodné do kečupů), Oválné červené a Oválné do špičky (chuťově podobné Tornádu), Červené velké (tužší, menší množství semen), Pavlína (tužší, menší množství semen), Orbit (tužší, menší množství semen), Jahodové (chuťově podobné Tornádu), Oranžové (velice chutné, sladké a šťavnaté), Citrónové (vhodné do salátů a k plnění), Žíhané (tenká slupka, šťavnaté plody), Velké oranžové (velmi šťavnaté), Černé (černá barva, chuťově podobné Tornádu), Zlatava (jedno z nejchutnějších rajčat s načervenalou dužninou – sladké, šťavnaté, pevné, křehké, jemné), Balkónové (drobné a tvrdší plody, lze pěstovat v květináči), maximo (obrovská masitá rajčata, vhodná na kečup, do salátů a leča) a další …

Zdroj: http://www.rajcata.eu/nabidka_rajcat.html

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Rajská jablka Maximo Rajská jablka Maximo
Rajská jablka Maximo
Rajská jablka Rajská jablka
Rajská jablka
Rajská jablka balkónová Rajská jablka balkónová
Rajská jablka balkónová
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:
Hlasovali: 3 uživatelé
Diskuze na téma "Která rajčata jsou nejchutnější?"

Celkem komentářů: 1

černá divoká rajčata 14.01.2015, 22:04:11

Mám prosbu kde seženu divoká černá rajčata, v bchodech jsem je neobjevila.děkuji za odpověď

Přidat nový komentář k  "Která rajčata jsou nejchutnější?"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE