Nepříjemný hmyzí návštěvník na podlaze (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Dá se říct, že podzim je roční období, kdy něco krásného končí, aby něco dalšího krásného mohlo začít. Této poetice ale hmyz ani neodbytní hlodavci nerozumí. Proto se snaží, aby to krásné pro ně neskončilo. A tak se s klesajícími teplotami snaží proniknout do vašeho vyhřátého a dobře zásobeného domu, aby si prodloužili sezónu o další prázdniny.

Čím budou noci chladnější a dostupné potravy v okolí vašeho domu méně, tím víc budou jejich pokusy o průnik do domácnosti zoufalejší. A troufalejší. Hodí se na to být připraven, protože jinak vám tihle nezvaní nájemníci zadělají na spoustu problémů. Jaké jsou ty tradiční cesty „prostupu“, o které se budou pokoušet?

Úzké skulinky i brány otevřené dokořán

Pozornost věnujte větvím stromů, které se nějak dotýkají střechy vašeho domova. Pro neokřídlený hmyz jsou to dokonalé mosty. A způsob, jak se dostat do míst, kde byste je asi úplně nečekali. Mravenci se takhle umí zabydlet v nevyčištěném dešťovém svodu, odkud pak umí pátrat i k cestám pod střechu.

Pod přesahem střechy, na místech kde není průvan a kam nedoprší se usazují, víčkují a kuklí potvůrky, které létat umí. Ometání fasády a podstřeší koštětem tak není ukázkou chorobné poptávky po čistotě, ale velmi praktickým opatřením, jak omést nakladená vajíčka hmyzu a dalších škůdců. Kteří by o sobě dříve nebo později dali vědět.

Invaze mravenců (Zdroj: Shutterstock)
Invaze mravenců (Zdroj: Shutterstock)

Hmyz a hlodavci přirozeně hledají úkryt. Pokud jim nabídnete blízko oken domu haldy opadaného listí, suchých větví, neprostříhaného suchého keře, nemůžete se divit, že zajdou na návštěvu. Hromady, které by měly končit na kompostu, berou jako svůj základní tábor pro opakované pokusy o vstup do vaší domácnosti. Pozor třeba i na mulč, který vysypaný těsně přiléhá k oknům do suterénu.

Garáž, kterou necháváte hodiny vyvětrat s otevřenými dveřmi? Nedivte se, tohle je přímo pozvání. Intenzivní chemický pach z garáže možná odpudí některý hmyz (vyjma pavouků, ti jsou nadšení), ale hlodavcům v průzkumu určitě bránit nebude. Nechtějí tu zůstat nastálo, budou postupovat dál.

Pavouci jsou vůbec zvláštní kapitolou. Ti totiž „nějak“ zaregistrují změnu ročních období, a ve velkém se budou stahovat k domům, protože tím vlastně následují cestu své kořisti. V principu vám tedy s podzimní invazí hmyzu pomáhají, ale úplně vítaná tahle pomoc kvůli chuchvalcům pavučin není.

Sameček komára nesaje lidskou krev, to jen samičky a v době, kdy kladou vajíčka (Zdroj: Shutterstock)
Sameček komára nesaje lidskou krev, to jen samičky a v době, kdy kladou vajíčka (Zdroj: Shutterstock)

Přinést si hosty nezáměrně zvenčí

Problematické je to i s venkovním botníkem v podstřeší, pytlem starého oblečení anebo hromadou kartonových krabic. Každá „hromada“ takového materiálu má potenciál stát se někomu útočištěm. Plošticím, škvorům, švábům. Pohlídejte si i prostor kolem popelnic. Případně, abyste s vyvezenými popelnicemi pod střechu něco nesvezli domů.

Hmyz si libuje v průnicích nedoléhajícími sítěmi na oknech (pokud tam vůbec nějaké síťky máte), protlačováním se pod nepřiléhajícími rámy, v netěsnostech kolem rámů oken a dveří. Až sebevražedné jsou nálety invazních slunéček. Nejsou to klasické berušky – tyhle slunéčka východní mají trochu jinou barvu a víc teček - a umí i nehezky kousnout. A smrdí.

Klasikou jsou už moli – potravní i šatní – kteří se na podzim vzmáhají. Bojovat se proti nim musí celoročně, ale v rámci podzimního úklidu se vyplatí přejít proti nim do ofenzivy. Jinak to s nimi opravdu nebude lehké. Tradičním zimním podnájemníkem jsou i zlatoočky.

Do domů na podzim míří i ploštice. Nijak zásadně neobtěžují, ale z hmyzáka rejdícího za skříní asi radost nikdo mít nebude. Kolem rámů oken, z jedné i druhé strany, se teď budou objevovat i vroubenky americké. Jsou poměrně velké, ale neškodné. Pokud jim ale nechcete poskytovat zázemí až do jara, vymeťte je ven.

Kněžice, všechny ploštice jsou velmi smradlavými návštěvníky (Zdroj: Shutterstock)
Kněžice, všechny ploštice jsou velmi smradlavými návštěvníky (Zdroj: Shutterstock)

Přilákáni na hostinu

Stínky a svinky přitahuje vlhký chlad a šero. A vůně potravy, kterou může být třeba zelenina naskladněná ve vašem sklepě. Suterén našlapaný obživou, byť by to byly syrové brambory anebo jen dozrávající načesaná jablka, je pro hmyz i hlodavce obrovským lákadlem. Promyslete, jak moc tu větráte, jak moc je větrací otvor krytý (nechtělo by to síťku?) a rovnou už nachystejte pastičky.

Největší trable, už ve skutečně  ekonomických měřítcích, se pojí s hlodavci. Myš je schopná protáhnout se do domu dírou velikosti nehtu palce na ruce. Nechávat takové skulinky, například kolem vedení potrubí, je jasné riziko. Když se totiž myši někde zabydlí, bude jich přibývat, stejně jako škod, které napáchají. O potkanech raději ani nemluvě, to už je učiněná katastrofa.

Mladý potkan, toho doma rozhodně nechcete (Zdroj: Shutterstock)
Mladý potkan, toho doma rozhodně nechcete (Zdroj: Shutterstock)

Co tedy dělat na podzim, aby se z vašeho domu nechtěně nestalo útočiště nezvaných hostů? Vymetat a zametat, nenechávat zbytečně otevřeno, klást pasti a pastičky, utěsnit prostupy a skuliny. Nenechávat u domu ani v domě volně přístupné odpadky, zabezpečit možné zdroje potravy – ať už třeba sklizenou úrodu anebo pytle s krmením pro psy.

Zdroj: FreeSpray.com, Daexterminating.com, Pasti.cz, iDnes.cz, FamilyHandyman.com

Myš domácí - chytrý drzoun, který se vejde i do malé skulinky (Zdroj: Shutterstock)
Myš domácí - chytrý drzoun, který se vejde i do malé skulinky (Zdroj: Shutterstock)