Kvalita a design nerezových komínů Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Komín odjakživa a neodmyslitelně patří k siluetě každého plnohodnotného domu. Co se však v průběhu doby mění, je jeho konstrukce a vzhled. Klasicky zděné komíny z plných cihel, které stavěli naši dědové, se dnes už téměř nestaví, drtivá většina stavebníků a investorů spoléhá na certifikované komínové systémy. Nabídka je velmi různorodá jak z pohledu stavebního materiálu komína, tak z pohledu kvality. I při této různorodosti nabídky je možno vysledovat jeden z trendů, který je úzce spojen s dřevostavbami a nízkoenergetickou výstavbou – a sice vzrůstající oblibu nerezových komínů.

Přednosti nerezových komínů

Nabídka nerezových komínů je přirozeně rovněž velmi široká. Hlavními obecnými výhodami nerezových komínů jsou rychlá montáž, kdy není potřeba nosný základ, možnost odvést spaliny víceméně od všech typů spotřebičů a v neposlední řadě také moderní vzhled nerezového komína. Nebudeme se zde zabývat detailními parametry a materiály nerezových komínů – ty jsou definovány příslušnými evropskými normami a certifikované systémy by je měly splňovat. Zaměříme se především na vlastní provedení komínů, tedy na kvalitu zpracování, promyšlenost konstrukcevariabilitu systémů.
NEREZ COSMOS
NEREZ COSMOS

Založení nerezového komína a provedení detailů

Tu představuje například množství variant založení komínu a kotvení s dostatečně variabilní délkou vyložení. Vedle toho jsou důležité nejen přesné a kvalitní sváry, ale také dokonalé provedení detailů, které přináší kvalitu celku. U komínů dodávaných firmou CIKO jsou důkazem také 8 cm dlouhé spojovací hrdlo u všech komponentů, 12 cm široká spona vnějšího pláště a perfektní slícování jednotlivých prvků. To přináší například zvýšenou statickou pevnost, díky níž je možno tento komínový systém v nadstřešní části vystavět až do výšky 3 m bez kotvení - tedy až 3 m od posledního kotvícího bodu k ústí komínu.
NEREZ příklady založení
NEREZ příklady založení

Hladký plášť fasádních komínů

U fasádních komínů je potom posledním designovým trendem hladký plášť komínu dodávaný u systému COSMOS. Jedná se o inovativní technické řešení, kde se nepoužívají vnější spony a komín tak má po celé délce ničím nerušený hladký povrch. Hlavní předností tohoto komínového systému je tedy jeho vzhled, a to samozřejmě při zachování prvotřídních technických parametrů systému a cenové relaci srovnatelné s obvyklým provedením systému se sponami.
NEREZ ukázky detailů a realizací
NEREZ ukázky detailů a realizací

Individuální vzhled komína

Vedle toho je dnes zcela běžný požadavek investora na individuální vzhled komína – dostupné je proto nejen standardní lesklé provedení, ale je možno vybrat si také broušený, lakovaný, nebo galvanicky poměděný povrch. Barevné odstíny práškově lakovaného povrchu jsou volitelné podle odstínů palety RAL.

Bezpečný provoz a kvalitní zabudování

I při vysokých požadavcích na design komínu je třeba myslet na jeho bezpečný provoz a kvalitní zabudování do stavby, kde se obzvláště v dřevostavbách a energeticky úsporné výstavbě dá leccos pokazit. V tomto ohledu přináší nové trendy opět firma CIKO, která jako první uvedla na trh ucelený sortiment prostupů komína hořlavými konstrukcemi. Tyto prostupy umožňují vytvořit nejen bezpečné, ale zároveň i parotěsné prostupy komína konstrukcemi stavby.

Více informací k uvedeným komínovým systémům a prostupům hořlavými konstrukcemi získáte na www.ciko-kominy.cz nebo přímo u firmy CIKO s.r.o.