Nerezové komíny a komínové vložky pro rychlou instalaci Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Dodatečná instalace komínu může být nákladná a komplikovaná, neboť při jeho vestavbě do interiéru je nutné vytvořit otvory ve stropech a střeše. Abyste se vyhnuli komplikované stavbě komína a neproměnili svůj útulný a zabydlený domov ve staveniště, použijte komín z nerezu. Volbou nerezového komínu získáte funkční, spolehlivý, bezpečný a estetický prvek vaší stavby.

Proč stavět komín dodatečně?

Majitelé nemovitostí se pro dodatečnou výstavbu komína obvykle rozhodnou, aby získali nezávislost na centrálních dodávkách energie a tepelnou pohodu podle svých představ a požadavků.

Nerezové komíny

Nerezové komíny jsou velmi kvalitním řešením pro novostavby a renovace starých komínových systémů rodinných domů, chalup i chat. Jsou vyhledávané pro svou kvalitu, bezpečnost, atraktivní vzhled a životnost.

Vyrábějí se pro krby, pece, krbová a kachlová kamna a kotle. Spaliny lze nerezovými komíny odvádět od topidel na jakékoli palivo: dřevo, dřevní pelety a brikety, uhlí, koks, olej i plyn. Díky svým vlastnostem jsou nerez komíny vhodné také pro nízkoenergetické a pasivní domy.

Komínové těleso je možné vést zavěšením na fasádu, nerezovou konstrukcí v interiéru, nebo například přistavěním zděného komínu k obvodové konstrukci domu. Používají se všude tam, kde je třeba připojit další spotřebič a výstavba tradičního komínu není možná, nebo se nehodí.
Nerezový komín
Nerezový komín
Nerezový komín
Nerezový komín
Nerezový komín
Nerezový komín
Nerezová komínová vložka
Nerezová komínová vložka

Komín z nerezu je pohledným architektonickým doplňkem

Nerezové komíny se také používají jako výrazný architektonický doplněk při moderní výstavbě. Vnější pohledová vrstva může být tvořena různými typy materiálu s nepřeberným množstvím barevných úprav a barevných odstínů. Komín tedy bez problému uzpůsobíte například podle barvy fasády, interiéru nebo kamen.

Proč používat vícevrstvé nerezové komíny?

Nerezové komíny jsou lehké, proto je můžeme použít téměř všude. Nepotřebujeme pro ně žádný základ, jejich montáž je bezpečná a nenáročná a ihned po smontování jsou připraveny k provozu. I po několikaletém provozu je můžeme rozebrat a přestavět.

Lze je použít i v místech, kde jsou například úhyby, což keramické komínové vložky neumožňují. Všechny prvky, které komíny obsahují, jsou korozevzdorné a vynikají vysokou životností. Nerezové komíny jsou při tepelném namáhání flexibilní a nehrozí tak popraskání komínového tělesa vlivem dilatace.

Díky nízké akumulaci a výborné tepelné izolaci průduchu komína je zajištěn rychlý ohřev celého kouřovodu, přičemž se v komínových vložkách usazuje co nejméně tuhých zplodin.

Nerezové komíny jsou vhodné pro všechny druhy spotřebičů a pro všechna topná paliva, jsou odolné vůči vlhkosti, vhodné pro exteriér i interiér a mají atraktivní vzhled.
Nerezový komín v interiéru
Nerezový komín v interiéru
Nerezová komínová vložka
Nerezová komínová vložka
Nerezový komín - průchod půdou
Nerezový komín - průchod půdou
Nerezový komín - instalace nadstřešní části
Nerezový komín - instalace nadstřešní části

Vložkování komínů

Vložkování komínů znamená zavedení pevné nebo ohebné komínové vložky do zděného průduchu komínu. Provádí se především při rekonstrukci starých zděných komínů z důvodu bezpečného odvodu spalin od spotřebiče. Buďto po vyfrézování komína, nebo jako výměna za starou komínovou vložku. Komínový systém, jehož součástí je nerezová komínová vložka, je pohotovým řešením pro rychlé obnovení funkce komína. Vhodný typ vložky volíme podle typu spotřebiče a délky a rovnosti komínu.

Pevné trubky

Pevné trubky z nerezové oceli se používají pro sanace, vložkování komínů a provádění společných i samostatných kouřovodů. Komíny a kouřovody se vytvářejí s pomocí kolen, nástavců a redukcí.

Flexibilní hadice

Flexibilní hadice z nerezové oceli jsou určeny pro sanaci a vložkování stávajících komínových průduchů, do uhýbaných komínů a do míst, kam nelze instalovat pevné komínové trubky. Ohebné hadice jsou levnější než pevné trubky, protože tloušťka nerezu je poloviční.
Nerezový fasádní komín
Nerezový fasádní komín
Komínové nástavce
Komínové nástavce
Nerezový komín – napojení kamen
Nerezový komín – napojení kamen
Nerezový komín pro napojení krbu
Nerezový komín pro napojení krbu

Topte uvážlivě

Nevýhodou nerezových komínových vložek je jejich vyšší cena a menší odolnost vůči extrémně vysokým teplotám, které vznikají při vyhoření sazí. Důležité je zakoupení homologovaného zboží s certifikátem, které vám zaručí, že při dodržování všech definovaných provozních podmínek budou nerezové komínové vložky dlouho a bezpečně fungovat. Budete-li však v kamnech spalovat vše, co spálit lze, prokoroduje i nejkvalitnější nerezový plech. Při uvážlivém používání však máte i se slabšími rourami zaručený bezpečný provoz na několik desetiletí.

Zdroj: www.kominymb.cz