Výběr sazenic je již obrovský (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Předpěstované sadby a připravené rostlé sazeničky na nás s příchodem jara vykukují z regálů i v těch obchodech, kde bychom je nečekali. Prodávat napůl hotovou práci je totiž skvělý byznys. Lidé si je rádi kupují, mají totiž pocit, že tím šetří místo, čas a peníze. Ne vždy je to pravda. 

Úspory se dostaví, jen když vyberete skutečnou kvalitu. Jak ji poznat?

Nic proti dentistům, ale boty si dám opravit jinde. A když přijde na vytržení zubu, nebudu se doptávat ševce. Zhruba tímto příměrem se dá postihnout, že kvalita předpěstované sadby nejspíš nebude nejvyšší tam, kde se na tenhle profil zboží běžně nesoustředí. Nikdo neříká, že švec není současně zubním chirurgem. Ale ta zavážka sadby do klasických supermarketů nebo prodejních řetězců s potravinami asi na výši moc nebude.

Nejlepší je osobní kontakt

Už proto, že v tom vysoce klimatizovaném prostoru nebudou rostlinky v úplně komfortních podmínkách, a paní pokladní je asi nebude chodit pravidelně zalévat. Zrovna tak ošidné to může být na farmářských trzích. Do druhého dne spolu se stánkařem totiž většinou zmizí záruka za kvalitu zboží. I když měl poctivé oči.

V plných regálech se ukrývá problém - šíření škůdců a chorob (Zdroj: Shutterstock)
V plných regálech se ukrývá problém - šíření škůdců a chorob (Zdroj: Shutterstock)

Zapeklité je to s „rostlinným materiálem k výsadbám“, který si objednáte přes internet. Nikdo neříká, že v e-shopu nenabízejí kvalitu. Ale těžko předem říct, co vám z té kvality nakonec dorazí domů, když to vezmou do prádla expediční doručovatelé a zásilkové společnosti. Zkrátka a dobře, zkušenost s e-shopy, supermarkety a stánkaři může být všelijaká a ne nutně pozitivní.

Proto se většinou vyplatí nakupovat sadbu tam, kde tomu rozumí – a kde si ji taky můžete sami dobře prohlédnout. Na co přesně koukat? Je to trochu jako u koňského handlíře vybírat kobylu. Jen se tolik nedíváte na zuby, jas žíní, postavení, zadek a šlachy. Sledujete listy, kořeny, celkový tvar rostliny, pupeny či květy. A taky hledáte nějaké škůdce anebo aspoň stopy jejich přítomnosti.

Výběr sazenic okurek (Zdroj: Shutterstock)
Výběr sazenic okurek (Zdroj: Shutterstock)

Zpátky ke kořenům

Vyhněte se přerostům, vysokým obrům a čahounům. Je sice svůdné vybrat si ty největší kousky, ale ty zpravidla v plné síle nejsou. Jejich vysoký vzrůst většinou vychází z toho, že v zástinu nebo konkurenci nahloučené výsadby zápasily o světlo.

Mají tendence k nerovnému růstu po spirále, ke kříženým cévním svazkům. A v případě přesazení dost často prodělají šok, ze kterého se snadno nevzpamatují. Menší se lépe aklimatizují v nových podmínkách a vystartují rychleji. Zkontrolujte kořeny. Rostlinka může klamat tělem, ale její kořínky nelžou. Špatný kořenový systém – nerovnoměrný, posunutý a nevyvážený – je spolehlivým garantem pěstitelského neúspěchu.

Výběr sazenic okrasných rostlin (Zdroj: Shutterstock)
Výběr sazenic okrasných rostlin (Zdroj: Shutterstock)

Když rostlinku citlivě „vyklepnete“ z obalu, měla by ven jít vcelku. Aniž by se zemina z květináče vysypala. Protože celý obsah květináče by měl být vyplněn volným, nestlačeným vláknitým kořenovým vlášením bělavé barvy.

Když je kořenů v nádobce květináče málo, a rostlina - sazenička se v něm ztrácí a plave, znamená to, že ještě nedorostla do té správné sadbové velikosti. Koupit ji znamená ohrozit svou vlastní investici a dodělávat domácí úkol za někoho jiného. Sadba je „nezralá“. Signálem nedorostu je i to, že směs volně odspoda opadává z kořenů.

Zrovna tak ale pozor na kořeny, které už seshora či zespoda z květináčku utíkají. Přebujelý kořenový systém většinou bez úhony nedobudete ven. Přesazovat takový kousek už je pozdě, ani tohle není jakostní koupě. Vyhněte se také květináčům, které praskají. Vypovídá to o tom, že kořeny se už chvilku snaží uniknout ven.

Nabídka, až oči přechází (Zdroj: Shutterstock)
Nabídka, až oči přechází (Zdroj: Shutterstock)

Jsou kořínky hnědé? Jakože suše-hnědé? Pak jsou nejspíš mrtvé, a s nimi i šance na to, že z téhle sadby kdy vzejde něco rozumného.

Nedůvěru vzbuzuje i podezřele směsný substrát, který vypadá, že je smetený ze zbytků nejrůznějších květináčů. Takhle prémiová kvalita většinou nevypadá.

Vlhkost půdy – substrátu - v květináčku by měla být „tak akorát“. Nekupujte kousky, na které někdo před chvílí převrátil konev, ty nejspíš uhynou. Neberte ani příliš suché. Všímejte si i čistoty povrchu půdy. Rostou na něm mechy a řasy? Plísně? Z toho nic dobrého nekouká. A signálem je i bílý povlak na povrchu. Sadba už „vyjedla“ dostupné živiny a je nejspíš pořádně hladová, a vyčerpaná.

Prodává se vše, co hledáte, ale i co neznáte (Zdroj: Shutterstock)
Prodává se vše, co hledáte, ale i co neznáte (Zdroj: Shutterstock)

Co prozradí listy?

Co se dozvíte z listů? V listech se dá číst jako v knize. Celo-barevnost značí, že rostlinka vyrůstala v konstantních podmínkách. Neradujte se, může to znamenat konstantně dobré i konstantě špatné. Ale většinou při kontrole kořenů už nějakou boudu zavětříte.

Jinak je ideální barvou, pochopitelně v závislosti na druhu konkrétní rostliny, tmavší odstín zelené. To vypadá na skleník a kousek, který už je částečně aklimatizovaný. Stejně je pak budete muset chvilku otužovat…

Anomálie v barevnosti listů sadbových rostlin jsou vždycky problém. Nažloutlé lístky vypovídají něco o hladu – nedostatku dusíku. Šustivě žluté jsou zasychající. Bledé se potýkaly s přelitím. A fleky, to je většinou nějaký rez. Patogen nebo parazit, zkrátka jedna velká poukázka na problém.

Jinak v případě, že v krámku narazíte na pár „vadných“ sazenic, dá se odtušit, že potíže budete mít se všemi ze stejné várky. Když vidíte celou sadu sadby v bločcích, košíčcích – prodávaných jako komplet – a dva tři kousky z té sady zjevně kondicí pokulhávají za ostatními, neberte to. Ty ostatní na tom totiž o moc lépe nebudou.

Výběr sazenic jahodníku (Zdroj: Shutterstock)
Výběr sazenic jahodníku (Zdroj: Shutterstock)

Chytře nakupovat, to občas znamená neutratit nic a vrátit se domů s prázdnou. Ostatně, ne všechno je nezbytné pěstovat z předpěstované sadby, a ne všechno, co se prodává, je skutečně připraveno k výsadbě.

Vyplatí se prohlédnout si také stonek/kmínek, pátrat po zjizveních a nejrůznějších stopách hlodání. V případě patogenů a plísní se totiž nebudete potýkat jen s tím, že jste svoje peníze vyhodili oknem, ale že jste si dost možná zamořili celou zahradu.

Pokud nakupujete květiny, berte spíš ty exempláře, které teprve nasazují pupeny – než kousky už obalené květy. Ty s pupeny mají to nejlepší ještě před sebou, a také se mnohem snadněji přesazují a lépe adaptují na nové podmínky.

Výběr sazenic (Zdroj: Shutterstock)
Výběr sazenic (Zdroj: Shutterstock)

Rada by měla být zdarma

A samozřejmě, nejdůležitější je – ptát se. Tedy, ptát se a dostávat na to kvalifikované odpovědi. Slušný prodejce vám je schopný odpovědět, jestli už jsou předsazené rostlinky adaptované na venkovní klima, jestli jsou otužilé na slunci (aby se vám hned nespálily), případně, jestli jsou nějak chemicky ošetřené.

Dobrý prodejce má přehled o svém sortimentu, ví co kde má, kdy přijde další zásilka a pokrčení rameny nepovažuje za odpovídající reakci vůči zvědavému zákazníkovi. Ví, jak to máte správně hnojit a do jaké půdy to zasadit. Poradí vám, jak sadbu nejlépe zapěstovat. Zkrátka jen pasivně nečeká u kasy, než mu nasypete peníze.

Dobře předpěstované sazenice a přichystaná sadba vám dokáže ušetřit spoustu času, práce - a za vydané peníze stojí. Když si ale vyberete špatně, budete na tom jen tratit.

Zdroj: Spruce.com, TheMicroGardener.com, EcoGardener.com, MykitchenGarden.com, GardenStead.com, HomeSteadChill.com, APnews.com, Independent.co.uk

Stačí si vybrat (Zdroj: Shutterstock)
Stačí si vybrat (Zdroj: Shutterstock)