Nechcete mít v létě rozpálený byt? Vyřešte situaci moderně - s mobilní klimatizací! Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Znáte ty momenty, kdy se blíží konec vaší směny a vy už se vidíte doma na sedačce, jak si užíváte zaslouženého volna? Jestliže bydlíte v podkrovním bytě nebo máte okna směrovaná na jih, tato představa se nejspíš během letních měsíců rychle rozplyne. Pokud si totiž doma připadáte jako v sauně, určitě si tam žádný velký odpočinek nedopřejete.

Můžete vyzkoušet různé babské rady nebo instalaci žaluzií, které sice zabrání průchodu slunečních paprsků, ale horka způsobeného vyhřátím budovy jako takové, vás bohužel nezbaví. Existuje však řešení, která váš vytopený byt zaručeně ochladí, a tím je klimatizace.

Stavební úpravy nejsou potřeba

Pod pojmem klimatizace si většina lidí představí podlouhlou bílou krabici připevněnou na zdi, ke které je napojena venkovní jednotka s větrákem. Je pravda, že tak mohou klimatizace skutečně vypadat, jde však pouze o polovinu trhu. Druhou polovinu tvoří takzvané mobilní neboli přenosné klimatizace, které se od nich velice liší.

K tomu, aby mohlo dojít k propojení venkovní jednotky s tou vnitřní, jsou potřeba stavební úpravy, kterým se u mobilních klimatizací spolehlivě vyhnete. O ochlazování i odvod teplého vzduchu z místnosti se totiž stará pouze jediné zařízení. To jen umístíte k pootevřenému oknu, vyvedete z něj hadici a nastavíte na něm požadovanou teplotu.

Na mýty se vykašlete

Spousta lidí se instalaci klimatizace do bytu vyhýbá kvůli obavám z mýtů, které o nich bohužel stále kolují. Nejčastěji se řeší vliv klimatizace na zdraví, který je při správném používání ve skutečnosti spíše pozitivní než negativní

Vznik nemocí totiž nezpůsobuje chladný vzduch, ale bakterie a viry, které v něm volně poletují. Kvalitní klimatizace vzduch těchto látek zbavují, a tak našemu zdraví spíše prospívají. Dokonalým příkladem je mobilní klimatizace Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13, která momentálně patří mezi jedny z nejlepších modelů ve své kategorii.

Toto zařízení má v základu zabudovaný prachový filtr, který využívá neustále, a kromě něj umožňuje také použití dvou přídavných filtrů. Konkrétně se jedná o HEPA filtr, který zbavuje vzduch alergenů, uhlíkový filtr určený k odstranění pachů a pak také fotokatalytický filtr, který vzduch zbavuje bakterií. Nefunguje tedy pouze jako klimatizace, ale i jako čistička vzduchu.

Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 taktéž vyvrací tvrzení o tom, že jsou klimatizace hlučné. Při testování tohoto modelu přístroj ve vzdálenosti dvou metrů naměřil pouze 37 dB, což je ještě menší hodnota než v případě většiny moderních ledniček

Hospodárnost zaručena

Před několika lety možná platilo, že provoz klimatizace pořádně potrápil vaši peněženku. Od té doby však technologie urazily pořádnou cestu, a tak toto tvrzení už dávno neplatí. Na trhu najdete řadu zařízení, která spadají do energetické třídy A nebo dokonce A+, takže vás jejich provoz nevyjde nijak výrazně draho.

Jestliže byste i tak chtěli na provozu klimatizace ušetřit, určitě trvejte na vybavení časovačem. Díky němu si totiž můžete nastavit spuštění klimatizace v takovou dobu, aby se váš byt stihl vychladit, než přijdete z práce domů. Nebudete pak mít potřebu intenzitu větráku nastavovat na plné obrátky, čímž se její spotřeba opět o něco sníží.

S hospodárností jde ruku v ruce také ekologie, což je oblast, ve které mobilní klimatizace taktéž výrazně pokročily. Chladiva, která se dnes používají, už zdaleka nepředstavují takovou zátěž pro přírodu jako dříve a navíc je zařízení dovedou zpracovávat mnohem efektivněji. Jestliže tedy máte obavy ze svého dopadu na naši planetu, můžete je hodit stranou a dát nákupu klimatizace zelenou.