Hostem podcastu o klimatizacích byl pan Vladimír Pecha (Foto: Jana Machová) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Klimatizace je pro mnohé stále víc než jen luxusní doplněk. Při letních vedrech se stává spíše nutností. Ale jak si vybrat tu pravou, jak ji správně používat a jaké jsou její dopady na naše zdraví? Pojďme si připomenout, co zaznělo v 39. dílu podcastu České stavby.

Letní horka jsou za dveřmi a chlazení rozpálených domů a bytů je na pořadu dne. Proto si Jana Machová do našeho podcastu pozvala pana Vladimíra Pechu z firmy CIUR, který ví o klimatizacích všechno. Dozvěděli jsme se tak několik zajímavostí, týkajících se provozu a údržby klimatizací. A také pár věcí, které jdou proti intuici, ale které je dobré vědět. 

Celý díl podcastu si můžete pustit přímo v přehrávači pod tímto odstavcem nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. 

Při výběru klimatizace nehleďte jen na cenu

Při výběru klimatizace je klíčové pochopit, k čemu bude sloužit - zda má chladit jen jeden pokoj, nebo celý dům, zda má být mobilní, atd. Pozornost tedy neměli věnovat pouze ceně, ale celkovému výkonu klimatizace, spotřebě energie a nákladům na provoz. 

Hostem podcastu o klimatizacích byl pan Vladimír Pecha (Foto: Jana Machová)
Hostem podcastu o klimatizacích byl pan Vladimír Pecha (Foto: Jana Machová)

Vypínání a zapínání klimatizace je drahé

Peníze za provoz klimatizace neušetříte tím, že ji budete nárazově zapínat a vypínat. Naopak, zvýšíte spotřebu elektřiny a navíc si nepolepšíte ani zdravotně, protože lidské tělo rychlé teplotní výkyvy špatně snáší. Klimatizaci můžeme nechat běžet celý den. 

Je klimatizace zdravá?

Když jsme u vlivu na zdraví, podle Vladimíra Pechy je klimatizace jednoznačně zdraví prospěšná. Klimatizace může pomoci snížit vlhkost a tím předejít plísním a bakteriím, což je přínos pro alergiky. Na druhou stranu, příliš silné chlazení může vést k nachlazení, proto je důležité ovládat klimatizaci správně a udržovat rozdíl teplot v přijatelných mezích. Není  rozhodně dobré nechat chladný vzduch proudit přímo na sebe. 

Klimatizace umí také topit

Řada moderních klimatizací nabízí různé režimy pro úsporu energie a dokonce i možnost vytápění. Vladimír radí se na funkci vytápění zeptat při nákupu. V zimě jako když ji najdete…

Klimatizaci neopravujte sami

Servis klimatizace by měl probíhat pravidelně, aby byla zajištěna její dlouhodobá funkčnost a životnost. Stejně tak je důležitá výměna vzduchového filtru v klimatizaci. Pokud se setkáte s problémy, jako je únik vody, nechladící klimatizace, namrzání nebo probíjení, je nejlepší obrátit se na odborníky.

Co všechno se ještě dozvíte v tomto podcastu:

  • Jak výkonnou klimatizaci zvolit?
  • Jaký typ vnitřní klimatizace vybrat?
  • Kam ji umístit?
  • Mobilní klimatizace: Má smysl, nebo ne?
  • Můžu si klimatizaci nainstalovat svépomocí?
  • Jak často klimatizaci servisovat?
  • Jak často měnit filtry?
  • Jaká je životnost klimatizace?