O bateriových úložištích si přišel povídat Cyril Svozil mladší (Foto: Jana Machová) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Bateriové úložiště je dalším krokem na cestě k energetické soběstačnosti. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto zařízení nám přišel říct Cyril Svozil, který se zabývá vývojem domácích i průmyslových baterií, které se dokonce v tuzemsku i vyrábějí.

Co zaznělo v podcastu o bateriových úložištích?

Bateriové úložiště zvyšuje nezávislost vaší domácnosti

Úložiště je jedním z prvků, kterým můžeme snížit svou závislost na dodávkách (a vysokých cenách) energie. Pokud máme kvalitně zaizolovaný dům, rekuperaci, stínění, fotovoltaickou elektrárnu, tepelné čerpadlo, pak je domácí baterie dalším krokem k soběstačnosti. Řeší totiž nesoulad mezi dobou, kdy přes den elektřinu vyrábíme ze slunce a kdy ji typicky spotřebováváme, tedy ve večerních a ranních hodinách.

S chytrým bateriovým úložištěm můžete obchodovat se spotovými cenami energií

Algoritmus, který umožňuje bateriovým úložištím obchodovat na spotovém trhu s elektřinou. To je přidaná hodnota a ekonomicky zajímavá věc. Ceny elektřiny teď sice klesají, ale z výšin, které byly ještě před dvěma lety nemyslitelné. 

Staví se hodně fotovoltaických elektráren, takže v létě bude asi elektřina levná, ovšem v zimě její cena určitě vzroste, protože se u nás nestaví žádné robustní zdroje. Má smysl jít na spotový trh a nakupovat a prodívat za spotové ceny. 

Spotové ceny nejsou žádné spekulativní ceny, jsou to reálné ceny, odrážející momentální situaci na trhu s elektřinou. Jsou tam velké rozptyly mezi cenovými hladinami typicky v nočních hodinách, kdy je elektřiny přebytek, a cenou řekněme v době snídaní a večeří. Majitel baterie může s touto hladinou pracovat. Můžeme si ji nabít zadarmo ze sluníčka, případně za nízkou cenu ze sítě v nočních hodinách. Přes den pak energii využíváme pro svou domácnost a přebytek ještě můžeme prodat na spotovém trhu. 

Bateriové úložiště to musí umět, být tzv. chytré. Musí být ale také dostatečně velké, standardní úložiště pro rodinný dům o kapacitě 10 kWh na to nestačí. 

Co všechno se dozvíte v tomto díle podcastu

  • Co když už FVE na střeše mám, lze ji pouze doplnit o úložiště?
  • Co všechno dokáže bateriové úložiště? 
  • Jaká je životnost takových zařízení?
  • Jak je to s likvidací baterií?
  • Jak velkou fotovoltaickou elektrárnu a bateriové úložiště zvolit?
  • Jsou bateriová úložiště určena jenom pro rodinné domy?
  • Spolupráce se Škoda Auto a ČVUT
Co přináší bateriové úložiště? (Infografika: Cyril Svozil mladší)
Co přináší bateriové úložiště? (Infografika: Cyril Svozil mladší)