Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Když jste před rokem 1990 potřebovali žádané nedostatkové zboží, a že ho bylo, většinou je měli takzvaně pod pultem. Rozuměj – pro známé, známé známých, kamarády, rodinné příslušníky, důležité osoby, třeba nedostatkové řemeslníky, za nějaký úplatek. A dnes se něco podobného děje se snižujícími se cenami energií. Akorát to funguje jinak. Zákazník se musí nedobrovolně vžít do role jakéhosi vyděrače, který hrozí odchodem od stávajícího dodavatele energií nebo jinému slíbí příchod. Před spojkou nebo jsem nenapsal čárku úmyslně, protože je možné udělat obojí zároveň. Pak jste vyděračem dvojnásobným. Ale téměř vždy úspěšným a nepostihnutelným. Zde se vydírání rozhodně vyplácí.

Hra na Ježíška

Pamatuji si to jako včera, bylo mi asi 10 let a pod vánočním stromkem se objevilo jízdní kolo značky Favorit, v té době nedosažitelné, horké zboží. A doma se šuškalo, že to byla “podpultovka“. Že by se nade mnou ustrnul Ježíšek, tomu jsem už v deseti letech nevěřil. Hra na Ježíška obvykle končila s nástupem na základní školu, často již ve školce, úložišti dětí zaměstnaných matek budujících lepší budoucnost pro jiné. Děti si mezi sebou řekly, že je to nesmyl, všichni jim lžou a dárky kupují rodiče a prarodiče. Bylo “vymalováno“.

V 80. letech 20. století vysněné jízdní kolo značky Favorit (Zdroj: Shutterstock)
V 80. letech 20. století vysněné jízdní kolo značky Favorit (Zdroj: Shutterstock)

Urvi, co můžeš, nová společenská hra

Na vánoční dárky od Ježíška dnes zajisté nevěří ani odběratelé energií, dokonce i ti katoličtí, a že by se kdekomu dáreček v podobě výrazného snížení cen energií pod stromkem hodil. Bohužel si pro nižší ceny musíme dojít sami a to dosti nekřesťanským způsobem. Hon na levnější tarify je přitom stále silnější. A lidé proto ve velkém mění dodavatele, kteří, světe div se, vytahují v roce 2023 podpultové socialistické nabídky nižších cen. Když se neozvete, dělají, že se nic neděje, že je vaše cena v pořádku. Je to vlastně taková nová, pěkná, česká společenská hra. Urvi, co můžeš. A kdo neurve, je za hlupáka.

Zastropovaná hrůza

Trh s energiemi má šanci se postupně alespoň přiblížit hodnotám před energetickou krizí, ale zákazníci si o to prostě musí říct sami. Ještě loni v zimě přitom vlastně všichni nabízeli stejné, rozuměj stejně vysoké, ceny. A stát tu hrůzu zastropoval. Část dodavatelů energií přitom dnes na vládních cenových stropech stále ještě zůstává. Tedy na tom nesmyslu, kdy platíte za nízký tarif stejně jako za běžný a to rovnou pořádnou “rachejtli“. Tito dodavatelé argumentují, že draze nakoupili do zásoby (a právě pro nás), proto musí nadále draze doprodávat. Někteří dodavatelé však již do svých ceníků promítli vývoj na nově oživené energetické burze. A dokonce může jít i o ceny nižší až o desítky procent. A to je opravdu hodně. Pro některé z nás, obzvláště pokud elektřinou vytápíme, může jít až o desítky tisíc korun ročně.

Plynoměr, ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Plynoměr, ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Nečekejte, jednejte, podpultovky jsou k mání

Pokud chcete stávající stav změnit, nemá smysl čekat, stačí se dodavatele zeptat na výpovědní lhůtu a její podmínky, pokud si to nedovedete vyčíst z uzavřené smlouvy. A stane se, inu, právě to, že k zodpovězení svého dotazu zřejmě získáte i podpultovku. Tedy podpultovou nabídku nižší ceny, neveřejný ceník, který si dodavatelé energií úzkostlivě střeží, aby se na veřejnost nedostal hromadně. Pak by to chtěli opravdu všichni.

Neváhejte, co vidíte na pultu, je určeno právě pro vás, stejně jako to, co je schováno pod pultem.

Roste počet domácností měnících dodavatele energií

Například v srpnu letošního roku změnilo dodavatele plynu více jak deset tisíc domácností dodavatele elektřiny více jak 21 tisíc. Počet domácností měnících dodavatele energií od letošního jara narůstá. Při plánované změně je však třeba si dát pozor na délku výpovědní smlouvy a také na případné sankce, jejich výši, aby se změna vůbec vyplatila. A nakonec možná zjistíte, že se stačilo jen zeptat, ledy se pohnuly a odcházet k jinému dodavateli ani není třeba.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Podpultové rozdíly ve výši až stovek korun za každou megawatthodinu

Upejpavost a stud vůbec nejsou na místě, ti dravější to již pochopili dávno a dokazují to přetížené telefonní linky zákaznických center dodavatelů energií. Dovolat se vlastně není vůbec snadné. Dlouho trvají i odpovědi na e-maily. Dokonce i týdny. Nestíhají. Jednoduše proto, že takzvané podpultové ceníky nabízí rozdíly ve výši až stovek korun za každou megawatthodinu. Pozor však, jednejte opatrně, zádrhel se vždy ukrývá pod čarou a zbrklé změny se nevyplácí. Na emoce není v obchodu místo. A toto je hodně tvrdý byznys.

Zdroj: idnes.cz, lidovky.cz, usetreno.cz, eru.cz, ČESKÉSTAVBY.cz