Odolné přírodní podlahy, které ocení i alergici Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Marmoleum® vlastně není ničím novým, jde jen o jednu z obchodních značek pro přírodní linoleum, které se vyrábí z pryskyřice, lněného oleje, dřevité nebo korkové moučky, juty, vápence a přírodních barviv. Hlavní složka přírodního linolea – lněný olej – se extrahuje ze lnu a rozpouští se s borovicovou pryskyřicí. Dřevitá moučka se získává ze dřeva, které vyrostlo v obnovitelných lesích (rozuměj – v lesích, o které se pečuje a jejichž stav je pravidelně obnovován). Dřevitou moučkou je materiálu dodáno plnivo a navíc se zlepší jeho barevnost ekologicky šetrnými barvivy. Juta se ukládá na rub linolea a přírodní vápenec se používá pro vytvoření jemné struktury materiálu.

Přírodní materiál v moderní podobě

Pokud hledáme podlahovou krytinu přírodního původu, která má moderní vzhled a příjemné vlastnosti včetně dlouhé životnosti, nemusíme vždy sahat po dřevě. Další možností je korek, který je však v mnoha ohledech problematický, ovšem teprve přírodní linoleum nás překvapí a dokonce i moderním vzhledem a barvami a vzory, které vůbec nenapovídají, že by mohlo jít o přírodní materiál. Nabízí barvy pastelové, zářivé, ale i jemné a neutrální odstíny a navíc i barevné kombinace. Čili lze vytvářet podlahové obrazce, intarzie a nebo bordury, čím se podlaha stává výjimečným dekorativním prvkem interiéru.

Linolea se nejčastěji vyrábí v tloušťce 2 až 4 mm a jejich životnost je uváděna 20 až 30 let, některé zdroje uvádějí dokonce až 70 let. Velkou předností tohoto materiálu je deklarovaná schopnost bránit šíření bakterií a alergenů. Jde o čistě ekologický výrobek, který je vyráběn pouze z přírodních látek a je po ukončení své životnosti snadno odbouratelný přírodními procesy (čili se přirozeně rozloží). 

Přírodní linoleum se začalo vyrábět v Nizozemsku už před sto lety, později ho v tehdejší ČSSR nahradily krytiny z PVC, ale současný trend přírodních materiálů umožnil jeho návrat. Přírodní linoleum se hodí na podlahy bytů, kanceláří, i veřejných budov včetně prostor s podlahovým vytápěním, jelikož dobře vede teplo. Na povrchu je linoleum opatřeno ochrannou vrstvou polymeru, který zvyšuje odolnost vůči mechanickému poškození. Pokud by se povrch například propálil cigaretou, stačí skvrnu jemně přebrousit a znova nanést ochrannou vrstvu polymeru. Linoleum se jednoduše udržuje suchým čištěním prachovým mopem a odstraňováním skvrn.
Linoleum Marmoleum® Home
Linoleum Marmoleum® Home
Linoleum Marmoleum® Home
Linoleum Marmoleum® Home
Linoleum Marmoleum® Home
Linoleum Marmoleum® Home
Linoleum Marmoleum® Click
Linoleum Marmoleum® Click
Jednoduchá pokládka linolea Marmoleum® Click
Jednoduchá pokládka linolea Marmoleum® Click

Řešení pro alergiky

Alergiků přibývá a proto hledáme materiály, které jim (nám) usnadní život. Především lidé trpící astmatickými (dýchacími) potížemi se potřebují vyvarovat prachu a jiných alergenů včetně pylu. A právě přírodní linoleum je pro ně vhodným řešením podlahové krytiny. Na povrchu linolea nedochází k množení bakterií a mikroorganismů a navíc je lino antistatické, proto je můžeme považovat za podlahovou krytinu, která významně podporuje zdravé bydlení. Při úklidu snadno odstraníme z jeho povrchu prach a nečistoty.

Špičkou je v tomto směru Marmoleum® s povrchovou úpravou Tophield. Jde o vyhlazení povrchu linolea, díky kterému se na povrchu neusazují nečistoty a snižují se náklady na čištění a údržbu. Povrch je vyhlazen dvouvrstvou povrchovou úpravu na bázi vodní disperze, která je nanesena již ve výrobě, čili stačí lino jen položit. Nečekají nás žádné dodatečné povrchové úpravy.
Linoleum Marmoleum® Click
Linoleum Marmoleum® Click

Vlastnosti Marmolea (resp. linolea):

  • trvanlivá podlahovina, která snese vysoké zatížení
  • odolá i hořící cigaretě (dobře odolává ohni)
  • finančně výhodná investice
  • dekorativní a barevně stálý materiál
  • hygienický materiál (antibakteriální)
  • antistatické a antialergenní vlastnosti
  • linoleum můžeme svařovat
  • vyrobeno z přírodních surovin
  • široká nabídka barev a odstínů 
  • možnost individuálního barevného řešení podlahy
Linoleum Marmoleum® Home
Linoleum Marmoleum® Home
Linoleum Marmoleum® Home
Linoleum Marmoleum® Home

Marmoleum® Home, Click a Dual

Marmoleum® se vyrábí v pásech, které se svařují (označení Marmoleum® home), nebo také v provedení plovoucí podlahy s označením Marmoleum® click, či v podobě Marmoleum® dual s podkladovou vrstvou polyesteru, který zaručuje stabilitu krytiny.

Marmoleum® dual je vyráběno ve čtvercových formátech 33,3 x 33,3 cm a 50 x 50 cm. Tento formát se lepí celoplošně na podklad, aniž by bylo třeba dílce svařovat. V případě poškození lze dílce poměrně snadno vyměnit. Marmoleum® dual se hodí i pro podlahy s podlahovým vytápěním.

Krytina Marmoleum® click je složena z vrchní vrstvy linolea (2 mm) a spodní vrstvy z HDF desky se zámkem (6,8 mm) a korku (1 mm), který brání kročejovému hluku a dobře přilne k podkladu. Tuto podlahovinu snadno položíme jako plovoucí, nehodí se pouze do prostor se zvýšenou vlhkostí. Marmoleum® click položíme na jakýkoli povrch s výjimkou litého asfaltu a organických materiálů (např. dřeva). Též se hodí pro podlahy s podlahovým teplovodním topením. Nabízeno je ve formátech 90 x 30 cm či 30 x 30 cm a o síle 9,8 mm. Marmoleum® click se pokládá bez lepení, čili skutečně plovoucím způsobem. Podlahu proto snadno rozebereme bez poškození podkladu, vyměníme dílec atd.
Linoleum Marmoleum® Click
Linoleum Marmoleum® Click
Skladba linolea Marmoleum® Click
Skladba linolea Marmoleum® Click