Tepelné čerpadlo se vyplatí i u bytových domů (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Ve 45. díle našeho podcastu jsme se podívali na zoubek tepelných čerpadlům. Povídali jsme si tom, jestli se nám vyplatí a za jak dlouho se vrátí investice do tepelného čerpadla, i o tom, jak na tepelná čerpadla v bytových domech, aby se opravdu vyplatila.

Hostem Jany Machové v tomto díle našeho podcastu byl expert na tepelná čerpadla ze společnosti AC Heating Jiří Polívka. Díky svému dlouholetému působení v oboru ví, co funguje a co ne - a co víc, může to podložit reálnými zkušenostmi a daty.

Celý díl podcastu si můžete pustit přímo v přehrávači pod tímto odstavcem nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. 

Vyplatí se tepelné čerpadlo?

První část podcastu jsme věnovali obecnějším záležitostem, třeba principu tepelného čerpadla (TČ) a popisu jeho fungování. Jiří nám popsal všechno, co potřebujeme vědět a podložil praktickými příklady. Janu zajímalo vše, co by mělo zajímat každého, kdo zvažuje pořízení čerpadla: kolik taková investice stojí, za jak dlouho se vyplatí, v jakých případech o TČ máme uvažovat a kdy je to předčasné nebo zbytečné? 

Hostem Jany Machové byl expert na tepelná čerpadla Jiří Polívka (Foto: Jana Machová)
Hostem Jany Machové byl expert na tepelná čerpadla Jiří Polívka (Foto: Jana Machová)

Tepelná čerpadla pro bytové domy

Druhá polovina tohoto dílu se pak zabývala tématem, které je pro mnohé ještě docela těžko představitelné: o vytápění celých bytových domů pomocí tepelných čerpadel. Jiří vyvrací mýty o tom, že se to nevyplatí, podle něj jsou možnosti zhruba stejné, jako u rodinných domů. 

Dokonce se zmiňuje o tom, že některé domy mohou z TČ benefitovat i bez zateplení, třeba jen po výměně oken. Zároveň zdůrazňuje, že před instalací je potřeba opravdu důkladně prověřit vlastnosti budovy a případně provést úpravy. 

A dodává, že, odvážní vlastníci bytových jednotek, kteří byli v době cca před 2 lety průkopníky v pořízení tepelného čerpadla do bytového domu, na tom ohromně vydělali. Když přišla vlna zdražování energií, oni pořád ještě využívali fixované ceny a využili technologii tepelného čerpadla na maximum.

Co se dozvíte při poslechu celého podcastu?

  • Jaká je technická životnost tepelného čerpadla?
  • A jaká je životnost morální - nehrozí, že přijde nová, efektivnější technologie vytápění?
  • Jaký je topný faktor u bytových domů?
  • Co přinese nový dotační program v září 2023?
  • Je náročnější instalace TČ v bytovém domě, nebo přípravné práce?
  • Jak dlouho trvá instalace tepelného čerpadla v bytových domech?