Plesniví nám byt! Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky S plísní se potýkají nejčastěji obyvatelé panelových domů. Nevzhledné skvrny, které navíc mohou ohrozit naše zdraví se objevují prakticky kdekoli. Stačí, když je více vlhkosti. Do boje s plísní se musel pustit také pan Jaroslav Turták z Markvartic v Podještědí.

Plíseň v domě není žádná legrace. Nejde jen o vadu na kráse- jde především o vaše zdraví. Zjištění plísní v domě nebo v  bytě signalizuje velké problémy.
Zamaskování plesnivých fleků nábytkem není nejšťastnějším řešením. Nejenom, že se plísně nezbavíme (naopak bude se hezky v klidu množit). A vy riskujete zdraví všech členů rodiny. Plísně způsobují celou řadu nepříjemných onemocnění. Počínaje alergiemi a konče, v extrémních případech, i otravou. Proto je velmi důležité začít s plísní bojovat už při prvních problémech.
Ze všeho nejdůležitější je zjistit, proč se plíseň v  domě objevila. Plísně se objevují v místech, kde je vlhko. Mezi nejčastější příčiny vlhkosti patří: zatékání dešťové vody, vzlínání zemní vlhkosti, zatékání sanitárních instalací nebo kondenzace vnitřní vlhkosti.

S plísní ve svém domě bojuje i p. Jaroslav Turták z Markvartic v Podještědí.

„Nedávno jsem se nastěhoval do domu, který je asi 75 let starý. Jde o to, že je tu pravděpodobně vyšší hladina spodních vod. Trochu vody mám i ve sklepě, zhruba 10 centimetrů. Teď se mi objevila v obýváku plíseň. Obývák je ale od sklepa úplně mimo. Když jsem se nastěhoval, tak jsem maloval. Plíseň jsem ošetřil SAVEM, ale nezabralo to. Plíseň je už dobře vidět - tvoří to jakési chloupky či krystalky. Asi bude problém ve vzlínání vody.
Prosím poraďte. Děkuji.“

Odpověď odborníka:

„Při likvidaci plísně v bytě doporučuji odstranit původ vlhkosti, pokud je to možné. U domku provést obkopání, založení drenáže u základu domu, přiložit nopkovou folii a zasypat štěrkem. Podobnou drenáž a složení je možné provést ve sklepních prostorách, vodu svést do jednoho místa a odčerpávat ze sběrné jímky. V místech plísně musíte odstranit stávající omítku, vyškrabat spáry a provést přesušení místa plynovým hořákem. Tím se zlikvidují spóry plísně. Pak je nutné místo ošetřit desinfekcí, některým z přípravků proti plísni (např. SAVO). Původně napadené místo se pak opatří sanační omítkou. V letním období je třeba zabezpečit intenzivní větrání a to jak sklepního tak i obytného prostoru.“

Na dotaz odpověděl Ing. Josef Šťastný, energetický poradce Energy centre České Budějovice.

A co vy na to?