Je cihla vhodná i pro moderní domy? (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Proč nejsou levné cihly z Polska dobré řešení? Proč není potřeba řešit zateplení, ale stačí jednovrstvá konstrukce? Budeme v budoucnu přistavovat patra pro potomky, protože dům si už jen tak někdo nepostaví? Je cihla vhodná i pro moderní domy? A proč není dům jen o cihlách? O tom, že dům není jen hromada materiálu, ale smysluplný celek, jsme si povídali s Eliškou Smolovou.

V našem nejnovějším podcastu jsme se zaměřili na otázky týkající se rodinných domů, stavby, materiálů a budoucnosti bydlení. Hostem Jany Machové byla tentokrát Eliška Smolová ze společnosti HELUZ, s níž jsme diskutovali o tom, proč levné cihly z Polska nejsou dobrým řešením, proč bychom se neměli soustředit pouze na zateplení a jak budoucnost ovlivní dostupnost vlastního bydlení. Celý rozhovor naleznete v našem podcastu, který si můžete poslechnout přímo pod tímto odstavcem:

Co zaznělo v podcastu?

Situace na trhu s rodinnými domy je v současné době velmi turbulentní. Stavebníci čelí finančnímu tlaku a je pro ně důležité správně se rozhodovat při výběru materiálů a konstrukce. Iniciativa "Smysluplný celek" se snaží poukázat na to, že hrubá stavba domu není jen o materiálech, ale také o celkovém řešení. Tato iniciativa je založena na čtyřech pilířích: provázanost komponentů, kumulace užitných vlastností materiálu, služby a ekologické hledisko.

První ženou v historii našeho podcastu byla Eliška Smolová (vlevo). (Foto: Jana Machová)
První ženou v historii našeho podcastu byla Eliška Smolová (vlevo). (Foto: Jana Machová)

Jednovrstvá konstrukce nabízí řadu výhod a je důležité mít komplexní přístup ke stavbě domu, který zahrnuje i stropy, střechy a stínění. Těžké stropy a střechy mají význam pro tepelnou akumulaci, akustiku a energetickou účinnost domu. Při výběru konstrukčního řešení existuje několik možností, například panely, miako stropy, rovné nebo šikmé střechy.
 

Trendy na realitním trhu naznačují možnost návratu ke dvougeneračnímu bydlení

Trendy na realitním trhu naznačují možnost návratu ke dvougeneračnímu bydlení. Význam těžkých stropů a střech spočívá v tom, že umožňují budoucí stavební úpravy a přistavby, což je důležité vzhledem k ubývajícím pozemkům a rostoucím cenám. Ekologické hledisko je také klíčové, protože cihla je ekologický materiál s dlouhou životností, vysokou mechanickou odolností a energetickou účinností.

Pokud vás tato témata zaujala a chcete se dozvědět více, neváhejte si poslechnout celý díl podcastu, kde se dozvíte mnohem více o problematice rodinných domů, stavebnictví a budoucnosti bydlení.