Sekání trávníku (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Právě v září a říjnu je ideální doba na podzimní přípravu trávníku před zimou, jeho zazimování. Pokud je podzim mírný a teplý, trávník v tuto dobu roste jako z vody a pokud i dost prší, je potřeba jeho sekání častá. Určitě jej pak nesmíme nechat před zimou přerostlý. Zazimování trávníku, to však zdaleka není jen jeho sekání.

Univerzální podzimní údržba relativně kvalitního trávníku

Kromě pravidelného sekání je také třeba z trávníku průběžně vyhrabávat tlející listí. Minimalizujeme tak riziko napadení trávníku chorobami, především těmi houbovými. A po posledním posekání je také dobré trávník postříkat Ortivou (20 ml na 10 litrů vody) a nebo Dithanem. Při provádění postřiku by venkovní teplota neměla být nižší jak 10 °C a vyšší jak 25 °C. Na podzim je také vhodné trávník prořezat (vertikutace), provzdušnit (aerifikace) a odstranit z něj plsť složenou ze zbytků posekané trávy, odumřelých rostlin a mechu. Plsť dovede vytvořit nepropustnou vrstvu, která brání trávníku v dýchání a přijímání vody. Navíc tak předcházíme především nebezpečné plísni sněžné (Microdochium nivale), která způsobí, že se nám na jaře v trávníku objeví holá místa.

Masivní napadení plísní sněžnou (Foto: Shutterstock)
Masivní napadení plísní sněžnou (Foto: Shutterstock)

Minimum dusíku (N), co nejvíce draslíku (K)

V žádném případě již nesmíme trávník hnojit hnojivy s vysokým obsahem dusíku (N), pouze bychom tím podporovali jeho růst, my jej však musíme naopak připravit na období vegetačního klidu. Dusíkem smíme trávník pohnojit nejpozději v srpnu. Na podzim pak používáme hnojiva určená k podzimnímu hnojení, která mají vysoký obsah draslíku (K) a obsah dusíku (N) naopak minimální. Draslík umožní vyzrání a zesílení rostlinných pletiv před zimou, růst rostlin však nepodporuje.

Všechna zmíněná opatření zabrání takzvanému „vyzimování“ trávníku, kdy se nám na ploše na jaře objeví holá místa, která musíme ošetřit a dosít. Vyzimování může být způsobeno mnoha chorobami, zdaleka nejde jen o napadení plísní sněžnou, ta je pouze nejčastější a nejznámější.

Hnojení trávníku (Foto: Shutterstock)
Hnojení trávníku (Foto: Shutterstock)

Začneme kontrolou trávníku, opatření pak volíme podle jeho stavu

Vraťme se ale ještě na začátek. Než vůbec začneme trávník na zimu připravovat, musíme důkladně zkontrolovat jeho stav. Jinak zasáhneme v případě vyschlého trávníku, pokud je suchý podzim, který nedokázal napravit následky horkého a suchého léta, jinou péči vyžaduje trávník přemokřený. Výše popsaný postup je univerzálním řešením pro trávník v relativně dobré kondici. Pokud na vašem trávníku začínají růst houby a je dokonce slabě potažený bílými a nebo hnědými fleky, je nezbytný okamžitý zásah.

Provzdušňování trávníku (Foto: Shutterstock)
Provzdušňování trávníku (Foto: Shutterstock)

Trávník posekáme na výšku 5 cm a poté provedeme vertikutaci a provzdušnění (aerifikaci). Je třeba použít takový vertikutátor, který travní plochu nejen prořeže, ale také pročeše a zbaví hub. 

Poté provedeme postřik proti houbám a houbových chorobám (Ortiva nebo Dithane). Při postřiku nesmí být venkovní teplota nižší jak 10 a vyšší jak 25 °C. Počasí musí být slunné a alespoň 3 hodiny po postřiku nesmí pršet. Déšť by postřik smyl. 

Údržba přemokřeného trávníku

Poslední posekání trávníku pak provedeme zhruba v půlce října, záleží však na počasí. Provzdušněním trávníku vytvoříme do půdy otvory, který se vsákne voda a následně budou moci kořeny rostlin dýchat.

Posekaný trávník je třeba důkladně vyhrabat (Foto: Shutterstock)
Posekaný trávník je třeba důkladně vyhrabat (Foto: Shutterstock)

Údržba vyschlého trávníku

Vyschlý trávník je třeba samozřejmě zalévat a po provedení vertikutace dosít. Při lokálním poškození doséváme pouze vyschlá místa, při plošném provedeme dosev na celé ploše. Pokud je poškozeno méně jak 60% plochy, lze dosev provést na podzim, při větším poškození je lepší počkat až na jaro. Před vertikutací, provzdušněním a dosevem posekáme usychající trávník na výšku 6 cm. Osivo pak používáme výhradně v podobě směsi určené pro dosévání trávníků (Obnova či Dosev). Pokud s dosevem počkáme až na jaro, můžeme použít původní osivo, jako by šlo vlastně o nový výsev.

Vertikutace vyschlého trávníku (Foto: Shutterstock)
Vertikutace vyschlého trávníku (Foto: Shutterstock)

V případě lokálního dosevu je třeba použít méně osiva, aby nebylo vyrůstající trávy příliš. Ta by se zapařila a začala trpět houbovými chorobami. Osivo lehce zahrábneme hráběmi a dosev nakonec zaválcujeme či přimáčkneme lopatou. Další možností je poházet po ploše kvalitní kompost či jinou humózní zeminu a trávník zválcovat. Dosev provádíme za teplot 5 až 25 °C a zaléváme pouze tak, aby byla zemina lehce vlhká. Pokud průběžně prší, je zálivka bezpředmětná.

A pozor, jestliže nemáte po dosevu čas pravidelně zalévat a neprší, raději dosev nezalévejte vůbec. Semínka by jen nabobtnala a pro nedostatek vláhy by uschla a nevyklíčila. Prostě nechte vše na přírodě. 

Pokud je váš trávník již v dobré kondici, posekejte jej naposledy cca v půlce října (podle počasí) na výšku alespoň 6 cm a nechte již být. Příliš nízký trávník by mohl v zimě vymrznout. Pouze vyhrabujte listí, pokud ze stromů ještě nějaké padá.

Hrabání listí (Foto: Shutterstock)
Hrabání listí (Foto: Shutterstock)