Revize plynových zařízení pro větší bezpečí Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

S provozem plynového zařízení se pojí nejen výhody a pohodlné vytápění a vaření, ale také povinnosti, které v žádném případě nesmíme podceňovat. Každoročně by měla proběhnout prohlídka zařízení, revize se provádí jednou za tři roky. Jak by měla revize plynových zařízení vypadat a co všechno bychom měli připravit a zajistit?

Každý provozovatel odběrního plynového zařízení má ze zákona povinnost provádět jeho pravidelné kontroly a revize. Zemní plyn sice není jedovatý, ale je výbušný a hořlavý. Při jeho spalování za nedostatečného přístupu kyslíku vzniká vysoce jedovatý a tudíž životu nebezpečný oxid uhelnatý. Právě proto je preventivní provádění kontrol nezbytné, ale nejen to, jedině odpovídající provoz spotřebiče nám zajistí jeho dobrou účinnost. Revize a kontroly nám tak mohou ušetřit nemalé peníze.

Povinné revize a zkoušky plynových zařízení

Kontroly se týkají skupiny spotřebičů s výkonem do 50 kW, kotlů s výkonem 50 kW a více, ale také se musí kontrolovat zařízení pro rozvod plynu, domovní nebo případně průmyslové plynovody.

Provozní revize plynového zařízení se povinně provádí jednou za tři roky, pokud jiné předpisy nebo orgány neurčí jinak. Pod pojmem revize se zde zahrnuje celkové posouzení plynového zařízení, jeho prohlídka, vyzkoušení i měření. Výsledkem revize je zjištění provozní bezpečnosti a spolehlivosti zařízení do budoucna. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Každoročně se musí provádět kontrola plynového zařízení, neprovádí se pouze v tom roce, kdy byla provedena provozní revize. Opět se posuzuje celkový stav provozovaného zařízení, a zda jeho provoz odpovídá bezpečnostním předpisům, případně předpisům požární ochrany.
Výsledným dokumentem jsou řádně vyplněné revizní zprávy. Naší povinností je zajistit, aby plynové zařízení bylo v odpovídajícím stavu, který nebude příčinou ohrožení majetku, zdraví nebo dokonce života. Případné zjištěné závady jsme povinni nechat odstranit.

Revize odběrných plynových zařízení

Odběrná plynová zařízení začínají hlavním uzávěrem plynu a končí vlastním plynovým spotřebičem. Pro tuto komplexnější revizi musíme připravit některé dokumenty. Jedná se o zprávu o výchozí revizi, zprávu o poslední provozní revizi, ale patří sem také zpráva o kontrole spalinové cesty a veškeré zprávy o ostatních souvisejících prováděných revizích.
Pro technika připravíme ještě výkresy vedení rozvodu plynu po budově. Zprávy o revizích si tedy vždy ponecháváme a to buď po celou dobu životnosti zařízení, nebo alespoň 6 let zpětně.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Profesionalita

Poslední naší povinností je zacházet se spotřebičem přesně podle návodu, řádně jej kontrolovat i udržovat. Pro pravidelný servis oslovujeme vždy pouze odborné firmy, které mají oprávnění pro provádění prací a revizí na plynových spotřebičích! Pouze pravidelný profesionální servis povede k bezpečnému a úspornému provozu plynového spotřebiče.
INSTALACE Šubrt, spol. s r.o. Poslat poptávku