Domácí sejf (Zdroj: Yale) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Nemusíte být milionáři s penězi v hotovosti, abyste přemýšleli o domácím sejfu. Co ale musíte, je vědět, co do domácího sejfu chcete uložit. Je to totiž zásadní pro výběr typu i rozměrů sejfu. Jaké by mohly být jiné důvody pro pořízení domácího sejfu? Ochrana důležitých dokumentů, zbraní, rodinného dědictví se sentimentální hodnotou… a rozhodně také vnesení klidu do vaší duše. 

Na úvod neseme jeden dechberoucí fakt: Průměrné sejfy nejsou zcela neproniknutelné. Jsou však účinným odstrašujícím prostředkem pro většinu zlodějů nebo nenechavých rukou. I to vám může pro vaše účely bohatě postačit. Nebo ne? Potřebujete opravdu vysokou míru zabezpečení a/nebo ohnivzdornost? To se musíte rozhodnout před jeho koupí. Pokud je vaše odpověď ano, připravte si více peněz. Trezory určené pro nenahraditelné cennosti obsahují další bezpečnostní prvky a cena je vyšší

Jak vybrat vhodný sejf?

Velikost a vlastnosti trezoru závisí na jeho budoucím obsahu. Několik rodinných klenotů nevyžaduje moc místa, ale jakmile k nim budete chtít přidat pár důležitých dokumentů, už se do něj dost možná nevlezou. Odborníci ze společnosti Yale (součást skupiny Assa Abloy) doporučují počítat s tím, že v blízké i vzdálenější budoucnosti možná budete do trezoru něco přidávat, a proto raději vybírat větší velikost. Výměna trezoru je nepohodlná a nákladná.

Mějte také na paměti, že vnější rozměry trezoru nejsou přesným měřítkem jeho úložné kapacity. Proč? Tloušťka dveří a stěn se liší. Proto sledujte i jeho vnitřní velikost. Podle vnějších rozměrů se pak rozhodněte, kam trezor umístíte.

Domácí sejf (Zdroj: Yale)
Domácí sejf (Zdroj: Yale)

Klíč? Kód? Otisk prstu?

Trezory, které se odemykají klíčem, už nahrazují novější, bezklíčové typy. Trezory na klíč jsou sice jednoduché, levné, mají dlouhou životnost a nevyžadují velkou údržbu, nicméně mají jednu značnou nevýhodu: klíč, který někde musíte dobře uschovat

Domácí sejf (Zdroj: Yale)
Domácí sejf (Zdroj: Yale)

Oproti tomu digitální zámky mají jednoduché používání a osobní číselný kód. Pokud zainvestujete do biometrického systému (tedy snímání otisků prstů), získáte extra zabezpečení.

U tohoto typu zámku je však nutné pravidelně měnit baterie. U každého bateriového systému totiž hrozí riziko koroze, pokud se o něj nestaráte. Nastavte si v telefonu připomínku s každoročním opakováním a budete v suchu. Naštěstí se baterie dají pořídit za nízkou cenu a zajišťují dlouhou životnost mechanismu.