Vzduchotechnika nejen do bytu Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Obor vzduchotechnika skrývá mnoho komplikovaných pravidel a principů. Přesto bychom se v této oblasti měli orientovat alespoň částečně, abychom nepodlehli některým klamům. V tomto článků se zaměříme na obecné záležitosti, ale i na některé konkrétní rady z praxe. Se vzduchotechnikou se nejčastěji setkáváme ve velkých komplexech – např. v obchodních domech. Kde se nejčastěji setkáme se vzduchotechnikou u nás doma? A v které fázi projektu na vzduchotechnická zařízení myslet?

Do oblasti vzduchotechniky spadá rozmanitá škála zařízení, která tvoří více či méně složité systémy. K propojení dochází zejména v oborech vytápění, vzduchotechniky a klimatizace. Rozhodně se vyplatí zadat projekt kvalifikovanému odborníkovi, který bude spolupracovat i s odborníky s dalších odvětví.
Schönbauer a spol. s.r.o. - vzduchotechnika
Schönbauer a spol. s.r.o. - vzduchotechnika

Kdy začít myslet na vzduchotechniku?

Rozvody vzduchotechniky tvoří soustavu z trubek a rour, které musí vést již hrubou stavbou. Proto musíme na síť vzduchotechniky myslet již na začátku projektu. Drobné změny nebo úpravy je možné provést později.
Návrh se propočítává na základě fyzikálních a vzduchotechnických zákonů. Vyžaduje přísně individuální přístup, který přinese návrh na míru našim prostorám a konkrétním podmínkám.

Snížení nákladů? Ano, ale…

Trend snižování investičních nákladů se samozřejmě vyskytuje i ve vzduchotechnice. Než omezovat náklady a šetřit všude a za každou cenu, doporučujeme spíš investovat do zkušeného a pozorného projektanta, jehož návrh soustavy bude především efektivní a naše investice se tak brzy vrátí.

Nepostradatelné podmínky

Do této kategorie patří požární bezpečnost, mechanická pevnost a odolnost, ekologický a úsporný provoz, bezpečnost při používání a ochrana proti hluku.

Proč si pořizujeme vzduchotechniku a kam?

Základní účel vzduchotechniky spočívá v zajišťování příznivých podmínek pro pobyt a práci člověka ve vnitřních prostorách stavby. Bezpodmínečně se s takovým zařízením setkáváme u objektů, kde některé místnosti nemají vůbec možnost kontaktu s vnějším prostředím (obchody, nemocnice,…). V takových podmínkách je třeba zajistit tepelnou pohodu, odvádění škodlivin a přivádění čerstvého vzduchu. Tyto faktory jsou pro člověka nezbytné a klíčovým způsobem ovlivňují nejen pohodu, ale i pracovní nasazení a produktivitu práce.
Vzduchotechnika se ale netýká pouze velkých budov, ale postupně proniká i do českých domácností.
Zde tvoří nezbytnou součást krytých bazénů a domácích saun, toalet, koupelen i kuchyní. Např. v krytých bazénech zajišťuje vytápění a odvod nežádoucí vlhkosti, který chrání proti vzniku nežádoucích plísní.
V paneláku najdou své využití kvalitní digestoře. Máme-li v bytě nebo na chatě krb, můžeme využít potrubí pro vedení horkého vzduchu do horních pater.
Schönbauer a spol. s.r.o. - vzduchotechnika
Schönbauer a spol. s.r.o. - vzduchotechnika

Od prvotního měření a regulace po pravidelné revize...

První měření a regulace se provádí ihned po úvodním spuštění zařízení. Další revize závisí na konkrétním typu zařízení. Složitější zařízení vyžaduje odbornost, ale o některé jednodušší filtry můžeme pečovat sami. Rozhodně se nevyplatí revize zanedbat a riskovat tak navazující problémy např. s hygienou.

Problémy...

Průvan, dusno, nedýchatelno nebo příliš suchý vzduch – to jsou příznaky, které si vynucují další úpravy a změny ve vzduchotechnice. Té by mělo nejprve předcházet odborné měření.
Schönbauer a spol. s.r.o. Poslat poptávku