Zasklívat balkony, lodžie, či ne? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Balkony a lodžie jsou vítanými doplňky bytů a domů hlavně proto, že zvětšují obytnou plochu, poskytují výhled na zeleň a umožňují oddychnout si na čerstvém vzduchu. Lodžie i balkony zpestří exteriérovou, ale zároveň i interiérovou část domova a přinášejí nový rozměr v bydlení s bohatším využitím světla, zdravé posezení na vzduchu či příjemný stín v teplých a slunečních dnech. Na druhé straně se dnes často přistupuje k jejich zasklívání, což má význam z hlediska úspory tepla v domácnosti.

Na rozdíl od otevřeného balkonu plní lodžie i obytnou funkci, a to je jeden z důvodů jejich zasklívání. V bytě se zasklenou lodžií se také výrazně sníží hluk a prašnost, ale především se omezí únik tepla. Náklady na zasklení se na úsporách za teplo vrátí majiteli maximálně do deseti let. Důležitou výhodou je i zvýšení bezpečnosti, a to hlavně v bytech na prvních dvou podlažích a v nejvyšším patře.

Zasklívání lodžií a balkonů patří k stavebním úpravám, při kterých dochází ke změně vnějšího vzhledu fasády bytového domu. Z tohoto důvodu nestačí jen ohlášení stavebnímu úřadu, ale vyžaduje si i stavební povolení.

Čím je zasklená plocha větší, tím složitější je i její realizace a s ní se i přímo úměrně zvyšují i náklady. Nejnižší jsou náklady na zasklení lodžií, naopak nejvyšší jsou při úpravách zasklívání balkonů. Poměrně vysoké jsou i náklady při použití tepelně izolačního zasklení. Naopak cenově výhodnější řešení nabízí zasklení jednoduchým bezpečnostním sklem. Nezanedbatelný vliv na cenu má i typ rámu. Platí, že rámové systémy zasklení jsou dražší než bezrámové. V konečném důsledku závisí výsledná cena i na tom, jaké zasklívací systémy realizující firma upřednostňuje.

Z funkčního hlediska jsou primární funkce zasklené stěny lodžie a balkonu stejné jako u okna. Kvalitu skla není dobře podceňovat. Na zasklívání lodžií se používá sklo s minimální tloušťkou 4-6 mm. Hlavně v rodinách s dětmi by se mělo dbát na to, aby sklo splňovalo bezpečnostní požadavky. Nejlépe je nechat si na každé sklo předložit atest zkušební laboratoře akreditované státem, která vám potvrdí, že materiál má skutečně udávané vlastnosti.
Foto KL TRADING s.r.o.
Foto KL TRADING s.r.o.
Pokud se týká nosnosti zasklené lodžie, nemusíte si dělat starosti. Hmotnost skla na uzavření velkých lodžií s délkou přibližně šest metrů představuje asi 130 kg. Pozornost je ale zapotřebí věnovat nárazovému větru. Pokud se opře do zasklené plochy, má mnohem větší sílu a může vylomit i část stěny. Profesionální firmy si proto nechávají na své výrobky zhotovit posudek, zda odolají například silnému nárazovému větru nebo zda vyhovují i dalším požadavkům.

Při zasklení lodžií nebo balkonů nesmíme opomenout větrání, jinak by se nám na stěnách mohly objevit plísně.

Protože jak balkon, tak lodžie slouží k obývání, řekneme si ještě, jaký druh nábytku je do těchto prostor vhodný. Na malé plochy jsou vhodné skládací stoličky. K nim je možné přidat malé stolky s průměrem asi 50 cm. Pokud nemáme možnost na zimu nábytek uložit do komory, měli bychom zvolit takový materiál, který je dostatečně odolný. Velmi pěkně vynikne nábytek z tropického dřeva. Levnější variantou je polypropylen nebo plast. Značně oblíbený je také ratan.

Jak v těchto místech řešit stín? Buď pomocí slunečníků nebo markýz.Variant je mnoho a fantazii se meze nekladou. Své uplatnění tu najdou i textilie z vhodné tkaniny, žaluzie a podobně. Samozřejmě vhodným a účelným doplňkem jsou rostliny, které dokreslí a podtrhnou závěrečnou tvář lodžie či balkonu. Po několika letech budou rostliny tak husté, že vytvoří ochranu nejen proti slunci, ale i před deštěm.
Foto KL TRADING s.r.o.
Foto KL TRADING s.r.o.