Problematika instalace světlovodů je probírána nejen z hlediska funkčnosti samotných stavebních prvků, ale zejména také po stránce tepelných ztrát. Světlovody se řadí v tomto bodu do několika skupin, které se liší efektivitou výkonu a kvalitou svého zpracování. Světlovody Solatube lze považovat  na trhu za kvalitativně nejlepší výrobek za poměrně nízké ceny, které jsou umožněné přímými dodávkami od výrobce.

Zároveň lze říci, že technologie, jež je neustále vyvíjena, jde v souladu s požadavky moderního stavebnictví. Výrobce, který je vedoucím prodejcem světlovodů na mezinárodní úrovni, má dostatečnou základnu pro inovaci výrobků, výrobu nových doplňků a zlepšení technických parametrů jako například U-faktor.

Dle certifikací prováděných v Nizozemí v souladu s normou EN-ISO 12567 pro měření dveří a oken, kdy testování probíhalo pomocí tepelné skříně, světlovody Solatube dosáhly hodnoty (při standardní izolaci ) hodnoty U = 1,3 W/m2K. Tyto hodnoty se na první pohled mohou zdát neuspokojivé z hlediska hodnot pro tří a více komorová okna, avšak hodnota, jež je měřena na m2 je v tomto případě opravdu zanedbatelná (u Solatube 250 mm je plocha 0,05 m2).
Foto: WT - Windows Tomorrow
Foto: WT - Windows Tomorrow
Nižší hodnoty U lze dosáhnout dodatečným zvýšením izolace pomocí obalení tubusu termoizolačními materiály, avšak nedoporučuje se jakkoli zasahovat do funkcionality světlovodu. V poslední době se na trhu objevily modely světlovodů, které využívají k izolaci vzácných plynů , avšak vysoce kvalitní termoizolační vlastnosti jsou vykoupeny velmi nízkou účinností přenosu světla, a pak si tedy klademe otázku zda to za to stojí.

Jako další hodnotu, která ovlivňuje komfort v interiéru, je hodnota g - součinitel propustnosti celkové energie slunečního záření. Skládá se z přímé transmise energie a sekundárního výdeje tepla prosklené plochy směrem dovnitř, který vzniká na základě absorbovaných slunečních paprsků tzn. že hodnota g musí být přiměřená. Hodnota naměřená pro světlovody Solatube (g = 0,61) může být považovaná opravdu za velmi dobrý výsledek.
Foto: WT - Windows Tomorrow
Foto: WT - Windows Tomorrow
Foto: WT - Windows Tomorrow
Foto: WT - Windows Tomorrow
WT - Windows Tomorrow, s.r.o. Poslat poptávku