Dotaz:Od roku 2004 bydlíme v bytě v novostavbě ktera je zhotovena z bloků protherm 44,5cm bez vnějąí izolace zdiva a je osazena plastovými okny o tepelné propustnosti 1,6 dle projektu a 1,1 skel dle skutečnosti. Neustále máme problém z roąením oken a to i při venkovní teplotě +5 a při teplotě pod -10 dokonce k rámům přimrzají ručníky. V bytě se kaľdý den větrá a topí na 21. Ma v tomto případě význam nechat si zhotovit posudek s termovizní fotografií při nárokování reklamace. Zhotovitel pořád tvrdí ľe vąe je v pořádku a ľe málo větráme a mi v podstatě nemáme jakýkoliv důkaz ľe je ąpatně odvedená práce. Děkuji za odpověď Denk.


Odpověď

Stav, kdy k orosování oken s izolačními dvojskly dochází již při teplotách nad 0°C, v pořádku není, stejně jako vytváření námrazy.

Příčinou je zde velmi chladný povrch skla. Kondenzace na povrchu je však ovlivněna především třemi faktory – teplota vnitřního vzduchu, relativní vlhkost vnitřního vzduchu a teplota povrchu, kde dochází ke kondenzaci. Ta je závislá na venkovní teplotě. Ke kondenzaci pak dojde tehdy, když je teplota povrchu nižší, než teplota rosného bodu vnitřního vzduchu, který právě závisí na teplotě a vlhkosti vzduchu v interiéru.
V nevětraných místnostech často dochází ke zvýšení vlhkosti vzduchu na hodnoty více než 60 nebo 70% a teplota rosného bodu stoupá. Ke kondenzaci pak dojde při vyšších teplotách venku a tedy i na povrchu. Proto se s oblibou používá klišé o špatném režimu větrání

U oken se zasklením o součiniteli prostupu tepla U 1,1 W/m2.K by k tomu nemělo docházet při podmínkách které popisujete. Vada může být v konstrukci rámu křídla a v osazení skla. Při „mělkém“ osazení skla do rámu, kdy distanční kovový rámeček není do rámu dostatečně zapuštěn, dochází k vytvoření tepelného mostu po obvodu křídla. Projeví se to kondenzací nejdříve po obvodu, pak přechází do plochy v souvislosti s ochlazováním skel. Dále je otázkou, zda bylo opravdu osazeno izolační sklo deklarovaných vlastností. Vhodné by bylo ověřit, zda podobný problém je i v sousedních bytech.

Doporučuji ověřit stav klimatu ve Vašem bytě osazením a vyhodnocováním teploměru a vlhkoměru. Bylo by vhodné vyloučit, že u Vás opravdu nedochází z nějakého důvodu ke zvýšení vlhkosti vzduchu. Provedením termovizního snímkování by pak bylo možno prokázat existenci tepelného mostu po obvodu rámu (tedy vada výrobku), případně porovnáním s okny v sousedním bytě to, zda skla ve Vašem bytě méně izolují (horší zasklení), samozřejmě za určitých podmínek shodného režimu vytápění.
Termovizní snímek může odhalit i jiné chyby, například v zednickém osazení okna.

S přátrelským pozdravem Ing. J. Veselý, poradce Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Denku,
děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice