Dotaz: Provlhání zdiva ve sklepě
Dobrý den,prosím o radu, po provedení hydroizolace (nopová folie, štěrk, husí krk 10cm) domu (sklepy v násvahové části pod úrovní terénu) se po deštích protlačuje přes zdivo(kamenné základy) a beton podlah vlhkost. Drenáž je v hloubce přibližně na úrovni podlah sklepa. Po několika dnech stěny stěny opět postupně prosychají, při opakovaném silnějsím deště se vše opakuje. Díky.

Odpověď

Odvlhčení strany domu zapuštěné do svahu bylo jistě provedeno za účelem odstranění vlhkosti ve sklepě. Zde je potřeba přiznat, že dobrá rada není jednoduchá. Pro posouzení by bylo nutno vidět situaci v době provedeného výkopu.

V principu je návrh odvedení dešťové vody drenáží a ochránění suterénního zdiva nopovou folií správné. Došlo však zřejmě k tomu, že voda místo aby drenážním systémem odtékala se v úrovni podlahy sklepa za základovou zdí dočasně hromadí. Příčinou zde může být ne zcela správné stavební provedení.

Tento systém se zpravidla navrhuje tak, aby drenáž byla o cca 20 až 40 cm níže, než podlaha sklepa. Vždy by měla být níže, než opatření případně prováděná na vnitřní straně zdi nebo v podlaze – například větrací kanálky nebo štěrkový podsyp podlahy. Aby voda spolehlivě odtekla, je potřeba zatěsnit dno výkopu. Nejjednodušší to je vybetonováním dna, které je spádováno směrem od zdi a ve směru spádu drenáže je vytvořen jakýsi rigol, na jehož dno je flexibilní potrubí položeno. Spád drenáže by měl být alespoň 2 - 3%, lépe více, vzdálenost od zdi alespoň 60 cm. Beton se někdy ještě zatěsňuje vodotěsným nátěrem, nebo asfaltovým pásem. Aby se systém nezanášel zemí, je štěrkový zásyp oddělen od boků výkopu a shora geotextilií. Štěrk musí být hrubé frakce, bez drobných a prachových příměsí.

Dále je potřeba věnovat pozornost geologické stavbě podloží, tj.skladbě propustných a nepropustných vrstev, jejich spádu apod. V případě například jílů na spodní úrovni výkopu může být nechtěně vytvořena „vana“, která pak, není-lí řádně odvodněna může působit problémy. Proto je vždy vhodné přizvat po provedení výkopu hydrogeologa, jehož rada může být velmi cenná.

V neposlední řadě je nutno věnovat pozornost recipientu, kam je drenáž zaústěna. Často se stává, že obecní kanalizace se při přívalových deštích zaplňují a drenážní systém je zavodňován. V případě vsakovacích jímek nemusí zase stačit jejich velikost, nebo správně nefungují a efekt je stejný. Často jde pak třeba i o pouhé ucpání větvě dešťové kanalizace nebo šachty.

Dobrý den pane Macáne, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice