Dotaz: Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Bydlíme první zimu v novostavbě řadového domku. Už v době, kdy nebylo venku mrazivé počasí jsem každý den ze všech oken v jejich dolní části stírala zkondenzovanou vodu. Se snižující se teplotou venku se také zvyšovalo množství vody. Větráme nárazově a intenzívně velmi pravidelně i několikrát denně. Nyní se nám v horním patře v rohu jedné z místnosti objevil vlhký flek s plísní. Zrovna tak v rozích oken nad parapetem je vlkhá zeď, rosí se panty oken a po otevření okna je kolem těsnící gumy dokonce námraza. Je tento problém klasický a lze jej řešit jen trpělivým větráním nebo může být někde i zásadnější problém? Vím, že na dálku je těžké řešení. Dočetla jsem se zde na foru, že by bylo vhodné zvýšit patrně teplotu zdí uvnitř. Pomohlo by intenzívnější topení? Topíme tak na 21 stupňů. Máme zvýšit teplotu? A nač se zaměřit a dotazovat v případě reklamace investorovi? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď

V novostavbách se poměrně dlouhou dobu projevuje technologická vlhkost, která se do stavby dostala při provádění mokrých procesů. To se projevuje vysokou relativní vlhkostí vzduchu, která se pak dostává nad hodnoty 70%. To lze ověřit pokojovým vlhkoměrem a podle toho přizpůsobit první zimu větrání. Nárazové větrání nebývá příliš účinné, po vyvětrání vlhkost opět rychle stoupá. Účinnější je pak používat mikroventilaci, pokud jsou jí okna vybavena.

Jeli problém v oknech, jednalo by se o to, že nebyl použit příliš kvalitní výrobek. V kvalitě a „tepelné výkonnosti“ oken jsou velké rozdíly. Okno a zasklení v něm je vždy nejslabším místem tepelné obálky domu. Mezi různými typy dvojskel a trojskel, konstrukcemi rámů oken a použitými materiály je pak v konečném výsledku při užívání ve stavbě velký rozdíl. U kvalitních okenních výplní k rosení ani při velmi nízkých teplotách nedochází. U okna je potřeba vždy sledovat jeho provedení a kvalitu jako celku, neoddělovat tedy jen vlastnosti skla.
Pokud bychom se podívali na požadavky současné platné ČSN 73 0540-2 - norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Kromě různých stavebních konstrukcí zde najdeme i okna. Pro ta je minimální požadovaná hodnota součinitele U 1,7 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 1,2 (W/m2.K). Rozumí se tím hodnoty Uw, tedy pro celé okno jako celek. Standardem je v současnosti hodnota doporučená. Okna by tedy měla být lepší, tedy Uw < 1,2 (W/m2.K). V případě nízkoenergetického domu je doporučení Uw < 1,0 (W/m2.K) a pro pasivní domy zde máme požadavek Uw < 0,8 (W/m2.K).

Měli bychom tedy znát součinitel prostupu okna jako celku (Uw), pak i samotného skla (Ug) a rovněž i rámu (Uf). Součinitel prostupu tepla okna jako celku zahrnuje jednak vliv skla, ale i rámu a způsobu osazení skla do rámu (lineární vazba). Záleží tedy na plochách skla a rámu a délce obvodu zasklení. Výrobce okna musí udávat tuto celkovou hodnotu! Ta se pak udává i ve zmíněné normě ČSN 73 0540-2. Od oken na úrovni minima dle normy si nelze příliš slibovat. Dále může mít vliv na kondenzaci ochlazování spodního rámu okna vlivem parapetního plechu a tím, že pod plech nebyla vložena tepelná izolace. Tepelná izolace by měla rámovat celou vnější špaletu po obvodu okna. Špatné provedení zateplení špalety okna má často za následek tvorbu plísní v interiéru. Toto se dá dobře diagnostikovat termovizní kamerou. Máte-li tedy podezření na nekvalitní provedení detailů novostavby a špatné řešení tepelných mostů, nechte si od nezávislého specialisty provést termosnímky a posudek, který pak použijete v rámci reklamačního řízení. To platí i pro případ vlhkého fleku v patře, který může souviset právě se špatně provedenou tepelnou izolací například železobetonového věnce. Rozhodně je však potřeba doložit a prokázat, že v interiéru udržujete vlhkost na hygienických hodnotách, tedy v rozmezí 50 až 55% a teplotu kolem 21°C. Při vyšší vlhkosti se bude dodavatel stavby odkazovat na nesprávný způsob větrání.

S přátelským pozdravem Ing. J. Veselý, poradce Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice