Dotaz:Dobrý den.Potřebovala bych poradit.Chystáme se na rekonstrukci jedné místnosti ve starém rodinném domě.Jedná se o rohovou místnost,je zde poměrně chladno a vlhko.V podlaze je asi 50cm škváry a na ní položena dřevěná podlaha.Jakým způsobem je možné toto místnost zevnitř zateplit a co udělat s podlahou?Dům není jinak zateplen.Před časem jsme už jednu místnost opravovali.Škváru z podlahy jsme vybrali,tak abychom se dostali k izolaci obvodových zdí,dali vrstvu betonu,lepenku,polystyren a další vrstvu betonu.Myslím ,že náš postup nebyl nejšťastnější,jelikož jsou v domě plastová okna,tak o vlhkost nemáme nouzi.Touto cestou prosím o nějakou radu,jak postupovat.Přědem děkuji

Odpověď

Betonové vrstvy v podlaze samozřejmě uzavírají z hlediska vlhkosti plochu a je pak samozřejmé, že vlhkostí jsou pak více namáhané stěny. Ty u staršího domu, patrně postavené z cihel plných, nemají ani zdaleka dostatečné tepelně izolační vlastnosti, takže prochládají a přispívají nejen k vysoké tepelné ztrátě, ale i k pocitu chladu a vlhka.

Při rekonstrukci podlahy proto doporučuji použít takový systém, který zajistí jednak odvádění vlhkosti v ploše pod podlahou a zároveň zajistí i dostatečnou tepelnou izolaci a to na hodnotách doporučení normy. Tepelná izolace podlahových konstrukcí by měla odpovídat požadavkům platné normy ČSN 73 0540-2. Uvedená norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pokud se jedná o prostory nepodsklepené, požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro podlahu na terénu je 0,45 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K). Není-li řešen tepelný most u obvodové stěny zateplením základu, je nutno v pruhu 1 m podél obvodové stěny použít hodnoty pro obvodovou stěnu, což je 0,38 (W/m2.K) a hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).

Prakticky to znamená, pokud bude použita tepelná izolace na bázi polystyrénu, pohybovat se v tloušťce alespoň 12 cm, doporučení je 16 cm. Uvažuji běžný polystyrén o součiniteli tepelné vodivosti λ v rozmezí 0,040 až 0,045 W/m.K.
V případě, že stávající podlaha bude demontována a škvárový násyp vybrán by bylo vhodné upravit spodní vrstvy podlahy tak, aby zde vznikla provětrávaná vrstva. Jedná se tedy o vytvoření provětrávané podlahy, která dobře odvádí vlhkost a vede i k postupnému snížení vlhkosti okolních stěn. To vytváří lepší podmínky pro budoucí případné zateplení fasády, které nelze provádět na vlhké zdivo.
Častým a levnějším řešením je to, že po vykopání podlah začíná nová skladba podsypem z hrubého štěrku frakce 32-63 mm tl. cca 20 cm, který je provětráván a na který je pak provedena vlastní konstrukce podlahy, například opět dřevěná. Systém provětrávané podlahy lze provést i jinak. Závisí to na tom, jak bude konstrukčně podlaha řešena. Má-li to být například betonová deska, lze použít vzduchoizolační systém typu „Iglu“, což jsou plastové tvarovky, které po zabetonování vytváří vzduchovou mezeru, obdobný princip má pak například systém z „IPT desek“. Dodavatele těchto systémů lze najít na webu (www.iglu.cz, www.isotec.cz, www.karlomix.cz)

Pro všechny systémy je společné to, že musí být zajištěno proudění vzduchu ve větrané vrstvě, nejčastěji zaústěním odtahových potrubí do komínů přirozeným tahem. Přívody vzduchu jsou otvory v soklu opatřené mřížkou. U štěrkové vrstvy je provětrání zajištěno děrovaným flexibilním PVC potrubím (profil 125 mm), které je uloženo podél stěn a proudící vzduch tak snižuje jejich vlhkost. Pokud není k dispozici volný komín, nutno zajistit, aby mezi nasávací a výfukovou mřížkou byl výškový rozdíl alespoň 3 až 4 m (možno schovat svislé vedení do zdi a mřížku zase vyústit do fasády). Nad provětrávanou vrstvou musí být vždy použita dostatečná vrstva tepelné izolace dle popisu výše, tedy cca 16 cm.

S přátelským pozdravem Ing. J. Veselý, poradce Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice