Dotaz: Dobrý den, přestavuji horní patro v rodiném domě z konce 70tých let, patro jsem kompletně vyboural, jako 'podlahu' mám teď Miako .. potřebuji poradit se skladbou nové podlahy .. tu bych potřeboval mít vysokou celkem 10cm, uvažuji o Anhydritu + o podlahovém topení .. podemnou bydlí rodiče, takže není třeba řešit tepelnou izolaci, ale to aby mě dole neslyšeli by se mi moc líbilo :) .. jenom doplním - teď je podlaha relativně hrbolatá, pokud bude cokoli potřeba tak doplním, díky za rady a poznatky

Odpověď

Obě patra budou využívána současně k bydlení a bude se tedy jednat o prostory se stejnou vnitřní teplotou a stejným režimem vytápění. V tomto případě není potřeba vkládat do stropu tepelnou izolaci. Ovšem v případě podlahového vytápění tomu již tak není. Jistě je dále potřeba řešit i akustiku.

Pokud bychom tedy strop navrhovali pouze z hlediska hlediska akustiky:
Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost (R´w) a ochrana proti kročejovému hluku (L´nv). Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu. Pokud by se jednalo o dva různé byty, musí být vzduchová neprůzvučnost větší než 52 dB. Ve Vašem případě se jedná o poměrně těžkou konstrukci stropu, která však nebude mít z hlediska vzduchové neprůzvučnosti až tak dobré vlastnosti. Strop je odlehčen keramickými vložkami a vrstva betonu je zpravidla je 4 až 6 cm. Vylepšit to lze použitím plovoucí podlahy s betonovou deskou. Pak již strop jako celek jistě na vzduchovou neprůzvučnost vyhoví.

U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze. Pro dva různé byty, musí být kročejová neprůzvučnost menší než 58 dB. Zde se účinně projevují takzvané plovoucí podlahy. Ty jsou tvořeny vrstvou z tuhé desky z kamenné vlny o tl. 2 až 4 cm, na ně pak je položena „plovoucí podlaha“, která je tvořena například betonovou (anhydritovou) deskou, často armovanou. Tloušťka desky je dána únosností stropní konstrukce, což měl ověřit statik výpočtem při návrhu stropu Miako. Skladba shora by mohla tedy vypadat takto: nášlapná vrstva + plovoucí podlaha betonová deska armovaná 5 cm + kročejová izolace Rockwool Steprock cca 2 až 4 cm + vyrovnání podkladu betonovým potěrem nebo litou stěrkou + nosný strop Miako. Vzorové skladby včetně kročejových útlumů najdete například v technické dokumentaci podlah výrobce kročejové izolace Rockwool. Např. na www.rockwool,cz, případně Cetris, nebo je možno kontaktovat regionálního zástupce firmy. U plovoucí podlahy nutno dodržet předepsané detaily – např. oddilatování plovoucí betonové desky od zdí vložením pásku izolace 2 cm. Tato skladba bude mít dobré akustické vlastnosti, především ta s betonovou plovoucí deskou.

V případě uložení teplovodního podlahového vytápění se pohybuje potřebná tloušťka betonové desky kolem 7 cm. Pak je systémová deska z XPS pro uložení rozvodu ÚT tloušťky kolem 3 cm. To by znamenalo, že bude muset tato deska plnit i funkci kročejové izolace (celková tloušťka podlahy max. 10 cm), což z hlediska modulu pružnosti není již tak ideální. Vhodnější jsou právě vláknité izolace.
Horší ale je, že podlahový systém bude zčásti vytápět i stropní konstrukci, protože je zde málo tepelné izolace. Pod systém s podlahovým topením je potřeba vždy uvažovat s větší tloušťkou izolace. Je to z důvodu účinnosti, aby teplo zůstalo v podlahové desce a neodcházelo do okolních nosných konstrukcí. Znamenalo by to zvýšit tloušťku podlahy tak, aby se mohlo osadit alespoň dalších 10 cm tepelné izolace.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Petře, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice