Chtěl bych se zeptat na podlahu koupelny z důvodu malého zatižení patra jestli by bylo mozne ji vyhotovit nalepením 4cm trzeného polystyrenu na beton a povrch upravit lepidlem na dlažbu s perlinkou.Po zaschnutí samonivelační hmota a nalepeni dlažby o rozměru 33x33cm.Předem děkuji za odpověď

Odpověď

Pro stanovení vhodné skladby podlahy koupelny by bylo vhodné znát statickou únosnost stropní konstrukce.

Nebylo by tedy od věci, aby konstrukci stropu posoudil statik a stanovil limity pro přitížení konstrukce skladbou podlahy koupelny. Nemělo by dojít k většímu přitížení a průhybu, než je únosnost stropu. Vámi popisovanou skladbu nedoporučuji. Je pravda, že nebude téměř nic vážit, ale zpevňující tenká vrstva s perlinkou na polystyrénu rozhodně nebude mít potřebnou ohybovou tuhost a pevnost pro zatížení při budoucím užívání koupelny. Při použití samonivelační stěrky je nutno dodržet zase podmínky pro pevnost podkladu, kterou deklaruje výrobce stěrek. Tyto stěrky jsou sice používány na zpevnění podkladu (zpravidla betonu nebo podlahových desek), lze rovněž použít stěrku na vyšší zatížení, ale pro tento způsob řešení nejsou dle mého názoru vhodné. Podlaha by se mohla po určité době užívání začít promačkávat.

Z Vašeho popisu vyplývá, že pro skladbu podlahy je k dispozici cca 6 cm nad nějakou nosnou konstrukcí stropu. Pokud je tato dřevěná, nemělo by se zapomenout na hydroizolaci, která zabrání natečení vody do stropu pod koupelnou. Dále je potřeba pamatovat na kročejový hluk.

Na stávající strop by tedy měla nejdříve přijít kročejová izolace, nejlépe z tuhých desek (např. Steprock), která je cca 2 cm. Jako plovoucí podlahu na kročejovou izolaci lze použít podlahové desky. Vyrábí se buď ze sádrokartonu, použít lze i desky třískocementové (Cetris), nebo na bázi lisovaného dřeva (OSB). Většinou se pokládají ve dvou vrstvách, například 2x12 mm, nebo v jedné vrstvě na pero a drážku, kde je pak tloušťka desky kolem 24 mm. Izolační stěrku, například minerální, lze pak provést na tento podklad, který bude upraven samonivelační stěrkovou hmotou s vláknitou výztuží, určenou pro dřevěné a minerální podklady. Vodotěsná stěrka bude vytažena na sokl stěny, například do 15 cm. Dlažba je pak položena běžně do lepidla.

Tato konstrukce podlahy se používá tam, kde z konstrukčních a statických důvodů není možné použít betonovou desku. Přitížení stropní konstrukce touto skladbou je kolem 60 kg na m2, což není příliš, je to cca poloviční zatížení oproti betonu. Celá skladba se vejde do 6 cm.

Dobrý den pane Vaculo, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice