Dotaz: Prosím o radu, děláme celkovou rekonstrukci roubenice. Odstranili jsme starou podlahu, vykopali jsme navezenou zeminu do hloubky cca 30 cm - na úroveň spodního trámu a v základech udělali větrací kanálky. Jaký postupovat a jaký materiál použít při zhotovení nového podkladu pod podlahu, aby splňoval tepelné a vodotěsné vlastnosti, na co položit dřevěné trámy na kterých bude položena podlaha, měla by být pod podlahou vzduchová mezera? Uvažujeme podlahu položit na betonové podstavce. Je třeba udělat tzv. vanu z ipy ?
Předem děkuji za odpověď. Petr Prucek

Odpověď

Není od věci, upřesnit vhodné řešení odvlhčení spodní stavby roubené chalupy se specialistou na obor sanací a rekonstrukcí přímo na místě.

Jedná se totiž o poměrně složitou problematiku a stavební úpravy jsou poměrně pracné. Je tedy potřeba mít jistotu, že návrh opatření ke snížení vlhkosti je správný. Také je vhodné udělat průzkum stavu dřeva spodních trámů, které pak opět budou pod podlahou. Jejich opravu, sanaci a chemické ošetření by měl doporučit specialista na sanace dřevěných konstrukcí na základě prohlídky a místě.

Váš návrh vytvoření větrané vzduchoizolační dutiny pod podlahou je v zásadě správný, a lze jej provést různými způsoby. Z hlediska tepelné izolace je nutno zajistit její dostatečnou tloušťku, neboť pod podlahou dochází k proudění chladného vnějšího vzduchu, konstrukce by tedy měla splňovat izolační hodnoty alespoň pro venkovní stěnu. Dle současné platné normy ČSN 73 0540-2 se rozlišují dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovaná a doporučená. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pak 0,25 (W/m2.K). Prakticky to znamená počítat s tloušťkou tepelné izolace (například na bázi polystyrénu nebo minerální či dřevité vlny) alespoň 10 cm jako minimum, ale lépe 16 cm. Provádění izolace z asfaltových pásů není nutné v případě, že zde není spodní voda a dobrého odvětrání spodní stavby. Nutné by to bylo jen v případě, že by bylo nutno udělat ještě protiradonovou bariéru (v případě jeho výskytu, dobré nechat změřit).

Systém provětrávané podlahy závisí na tom, jak bude konstrukčně podlaha řešena. První variantou je betonová deska. Ta je buď vybetonována na vzduchoizolační systém – například typ „Iglu“, což jsou plastové tvarovky, které po zabetonování vytváří vzduchovou mezeru, obdobný princip má pak například systém z „IPT desek“. Dodavatele systému lze najít na webu(www.iglu.cz), www.isotec.cz, a www.karlomix.cz.
Plošná dutina pod podlahou je pak propojena s otvory v základu, aby vzduch mohl pod podlahou proudit. Skladba je: Dutina (7 až 10 cm) + přibetonování (5 cm) – pak lze na betonovou desku osadit dřevěný křížový rošt a do něj vložit tepelnou izolaci (minerální nebo lépe dřevitá vlna, která je schopna lépe vyrovnávat vlhkost) a prkenná podlaha. Pod ní by měla být parozábrana, protože je zde riziko kondenzace na betonové desce.

Levnějším řešením je pak podsyp z hrubého štěrku frakce 32-63 mm tl. 15 až 20 cm. Proudění vzduchu ve větrané vrstvě musí být zajištěno děrovaným flexibilním PVC potrubím nejlépe profilu 12,5 cm, které je uloženo podél stěn a případně i v ploše, s přívody vzduchu otvory v soklu opatřené kvalitní mřížkou a odtah nejlépe svislým potrubím zase s mřížkami, aby byl vytvořen komínový tah na základě tlakového rozdílu. Zde není nutno betonovat, izolaci a dřevěný rošt lze položit na jemnější vyrovnávací vrstvu štěrku frakce 4-8 mm (od hrubého oddělit geotextilií).
Řešení s podezděnými trámy je také možné Opět je nutno vložit pod podlahu doporučenou tloušťku tepelné izolace.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Prucku, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice