Dotaz:
Dobrý den,
poprosil bych o radu ohledně podlahy v patře nad nerovnou kamennou klenbou starého domu. Dříve byl v této místnosti použit pískový násyp, ale nebyla obývána. Nyní bychom ji rádi zrekonstruovali na obytný pokoj.
Nelze použít trámy (je nestejná výška vystupujících kamenů vystupujících z klenby).
Nejlepším řešením bude asi vyplnění nerovností lehkým porézním materiálem, snad Liaporem, nejsem si však jistý, zda se nebude Liapor při namáhání podlahy drtit a sedat si.
Můžete prosím doporučit jaký materiál použít. Zda je Liapor nejlepší řešení? Případně jaké jiné možnosti zhotovení podlahy můžete doporučit?
Děkuji Vám za odpověď.
S přátelským pozdravem
Kolarik

Odpověď

Umělé kamenivo Liapor je materiálem, který je v tomto případě doporučovaný a vhodný.

Uvážit je potřeba to, jsou-li na strop kladeny požadavky z hlediska tepelné izolace a jaké bude výsledné zatížení podlahy. Variantou k násypu z umělého kameniva je použití liaporbetonu nebo ekostyrénbetonu.
Při běžném zatížení v případě obytných místností je postačující násyp z kameniva Liapor, který je stabilizovaný prolitím cementovým mlékem. Pevný podklad pro podlahu je pak vytvořen betonovou mazaninou. Konečná nášlapná vrstva pak může být provedena z dlažby, dřevěných nebo plastových lamel apod. Zapomenout by se nemělo ani na akustické vlastnosti. Především na izolaci z hlediska kročejového hluku.

Pokud jde o tepelnou izolaci – ta by měla být navržena s ohledem na požadavky současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu ale konstrukce mezi vytápěnými a nevytápěnými prostory. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Například pro konstrukci stropu mezi vytápěným a nevytápěným prostorem je požadovaná hodnota U 0,60 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,40 (W/m2.K). To odpovídá tloušťce tepelné izolace na bázi polystyrénu 8 až 12 cm. Započteme-li vliv tepelné izolace ostatních vrstev stropu, bylo by to cca 6 až 10 cm. Tato izolace by pak byla vložena nad násyp pod betonovou podlahu.

Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost a ochrana proti kročejovému hluku. Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532. Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká v sousedním prostoru (řeč, hudba apod.). Schopnost konstrukce zvukově izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu. Ve vašem případě je klenba s násypy pro hlukovou izolaci dostatečná.

U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze, pádem předmětů apod. Hluk se přenáší do okolních svislých konstrukcí přes nosné prvky stropu (zde je to klenba). Aby se tomu zamezilo, jsou zde používány takzvané plovoucí podlahy. V principu se jedná o „plovoucí“ desku na kročejové izolaci, což je nejčastěji tuhá deska z minerální vlny. Násyp umělého kameniva by tedy bylo vhodné uzavřít betonovým potěrem jako podklad pro plovoucí podlahu. Na něj bude uložena kročejová izolace. Doporučuji tuhé desky z minerální nebo kamenné vlny (např. Steprock) v tl. 2 až 3 cm. Na tuto izolaci položíte dvojitou vrstvu z OSB desek (2 x 12 mm), nebo betonovou desku o tloušťce 5 cm armovanou ocelovou sítí. Tato vrstva vytváří onu „plovoucí podlahu“. Nesmí být pevně spojená s okolní stěnou, je zde potřeba ponechat cca 2 cm mezeru, vyplněnou minerální izolací. Pak následuje vlastní nášlapná vrstva. Vzorové skladby podlah včetně kročejových útlumů najdete v technické dokumentaci podlah výrobců kročejové izolace. Například Rockwool - najdete na www.rockwool,cz, nebo je možno kontaktovat regionálního zástupce firmy.

Dobrý den pane Kolariku, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice