Dobrý den, dokončujeme stavbu rodinného domu s obyvatelným podkrovím , nad kterým zbyl prosotor pro malou půdu. Chtěl bych požádat o radu jak zhotovit podlahu na této půdě aby sloužila jako skladiště drobností z domácnosti. Strop podkrovi je tvořen zavěsenými profily na kleštinách skladba je sadrokartonové desky, parotěsná zábrana a minerální vlna. Je v síle 340mm a z pohledu půdy v rovině s vrchní stranou kleštin. Mohu prkna podlahy dávat přímo na kleštiny. Děkuji za radu

Odpověď

Skladba je z hlediska polohy tepelné izolace a odvodu vlhkosti navržena správně. Rovněž tloušťka tepelné izolace 34 cm je správná. Takže postupně:

Pokud jde o zateplení stropní konstrukce pod nevytápěnou půdičkou - návrh tloušťky tepelné izolace by měl vyjít z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota U 0,30 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K). Do celkové hodnoty se započítávají i další vrstvy skladby stropu, tedy podhled a horní záklop (podlaha) z prken. Vlastní kleštiny zde však vytvářejí tepelný most, protože dřevo izoluje cca 3x méně než tepelná izolace vložená mezi ně. Proto je nutno položit tepelnou izolaci ještě souvisle v rovině nad nimi, což předpokládám bylo provedeno.
Výsledný součinitel prostupu tepla U Vaší konstrukce, se započítáním vlivu tepelného mostu kleštin, je na hodnotě cca 0,16 (W/m2.K), což odpovídá doporučení na střešní plášť, bude tedy dostačovat i v tomto případě.

Parozábrana se vkládá co nejblíže vnitřnímu líci konstrukce, aby se zabránilo prostupu vodních par z interiéru do skladby stropu. To je správně provedeno jejím umístěním za obklad sádrokartonem. Ideálním řešením je osazení parozábrany na spodní rošt případně ještě například na dřevěné desky (pevný podklad pro fólii) a pak ještě vytvoření dutiny pod parozábranou (latěmi) pro vytvoření instalační dutiny pro případné vedení instalací. Tím se dosáhne zmenšení prostupů parozábranou, tedy se zvýší její účinnost.
Parozábrana zde byla provedena jako foliová na zavěšená rošt, jde tedy o preciznost jejího provedení. Folie musí mít faktor difúzního odporu větší než 100 až 150. Aby její účinnost byla optimální, musí se provést tak, aby byly utěsněny všechny spoje fólie (přelepení speciální páskou) a stejně utěsněny spáry k navazujícím konstrukcím (prostupy, přechod na zeď apod.). Musí být co nejmenší počet perforací (prostupy vrutů).

Jako izolace jsou použité paropropustné rohože nebo desky z minerální vaty nebo kamenné vlny, což je v pořádku. Skladba se nyní nesmí shora uzavírat folií, která by působila jako parozábrana a mohlo by dojít ke kondenzaci v izolaci – vodním parám z interiéru, které projdou stropem případnými netěsnostmi, je nutno umožnit volný odchod, nutno zajistit též větrání půdy.
Jako podlahu je tedy možno nyní provést zaklopení kleštin shora prkny, nejlépe na sraz (ne palubky s perem a drážkou), aby mezerami mezi prkny mohla vlhkost odvětrávat. Nevhodné na tuto podlahu jsou OSB desky, které jsou pro prostup vodní páry velkou překážkou. OSB deska se dokonce používá jako parozábrana a její použití ve skladbě nahoře není z hlediska difúze dobrá.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Komárku, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám zpožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice