Dotaz: Dobrý den,
připravuji zateplení nepodsklepené novostavby pomocí EPS a v soklové části desky Perimetr. Stávající vodorovná hydroizolace je provedena mezi základovou deskou a cihlovým zdivem ca. 50 cm nad terénem. V této úrovni bude také přechod mezi Perimetr a EPS. Je třeba provádět ještě svislou hydroizolaci soklu nebo zdiva v případě nepodsklepené stavby. Děkuji.

Odpověď

Správné provedení zateplení soklové části stavby je velmi důležité. Pokud se neprovede, jedná se o velmi nepříjemný tepelný most po celém obvodu domu.

Tepelná izolace soklu z Perimetru by měla být provedena cca 80 cm pod úroveň upraveného terénu. Tloušťka této izolace se navrhuje zpravidla o cca 2 až 3 cm menší, než tloušťka horního zateplovacího systému. Neměla by však být menší než 10 cm. Desky Perimetr nebo z extrudovaných polystyrénů mají velmi dobré fyzikální vlastnosti z hlediska nasákavosti a vykazují dobrou odolnost proti působení vody v soklové části, ať již srážkové nad úrovní terénu, tak průsakům pod okapový chodník. Z hlediska ochránění stavby před zemní vlhkostí již není potřeba provádět nějakou další náročnou hydroizolaci na svislé části základu soklu, ovšem za předpokladu dobrého odvodnění zemní části tepelné izolace.

Vnější líc desek Perimetr pod úrovní okapového chodníku je dobré oddělit separační nopovou PE folií od zásypu výkopu (výška nopu stačí do 1 cm). Zásyp je vhodné provést z hrubého (ale čistého) štěrku bez prachových příměsí a dno výkopu odvodnit drenáží (dno spádovat k drenáži). Pokud je dno výkopu zatěsněné (například záměrně, aby nedocházelo k velkému splavování vody pod základovou spáru) nebo nepropustné (jílové podloží), je funkčnost drenáže, dostatečné spády a spolehlivé odvedení drenážních vod nezbytnou podmínkou dobré funkce. Frakce štěrkového zásypu je vhodná 32-63 mm (případně 16-32) a štěrk od okolní (boční) zeminy a horní vrstvy (například beton pod dlažbou okapového chodníku) je dobré oddělit netkanou geotextilí o gramáži 150 až 200 g/m2. Po provedení těchto opatření již není nutno betonový základ izolovat svislým asfaltovým pásem. Vždy je lepší vody ze soklové části odvést, než dopustit její hromadění ve výkopu podél stavby. Často se stává, že rostlá zemina je málo propustná a při nahromadění srážkové vody ve výkopu pak tato působí jako tlaková. Okapový chodník nutno spádovat od domu. Při použití oblázkových obsypů místo nepropustného chodníku je nutno opět počítat s tím, že veškerou vodu musí odvést drenáž.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Čechu, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice