Dotaz: Dobrý den. Nemůžu se rozhodnout, jestli stavit z pórobetonových tvárnic (ještě nevím přesně zda Ytong, či Qpor...) o šířce 37,5 cm bez zateplování, nebo z 30 cm s 15 cm vrstvou EPS. První varianta má výhody v dýchatelnosti domu, druhá samozřejmě v mnohem menších nákladech na budoucí vytápění. Jako dobrý kompromis se mi zdá stavba severní a západní stěny s izolací a jižní a východní z širších tvárnic bez izolace. Má takovéto řešení smysl?

Odpověď

Rozhodnutí o druhu zdiva je obtížné. První rozhodnutí se obvykle týká toho, zda postavit jednovrstvou konstrukci bez zateplení, nebo dvojitou se zateplením. Jednovrstvá konstrukce bez zateplení má své výhody především z hlediska dobré difúze vodní páry (dům není uzavřený), na druhé straně má zase své limity z hlediska tepelné izolace. Dvojitou konstrukcí se zateplením zase dosáhnete při optimálním návrhu lepší tepelné izolace.

Pokud jde o normové požadavky - současná platná norma ČSN 73 0540-2 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna alespoň hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K). Kromě toho norma stanovuje i požadavky na to, aby nedocházelo v konstrukci ke kondenzaci, tedy by se měl v projektu posoudit i prostup vodní páry a provést kontrolní výpočet navržené skladby v případě zateplení.

U materiálů typu Hebel nebo Ytong je schopnost tepelně izolovat úměrná odlehčení tvárnice. U starších tvárnic s objemovou hmotností 450 kg/m3 jsou hodnoty U při tloušťce tvárnice 36,5 cm kolem 0,32 až 0,35 (W/m2.K). Pokud jde o pórobeton, špičkou je nyní Ytong Lambda s objemovou hmotností 350 kg/m3, při tloušťce stěny 37,5 cm součinitel U = 0,26 W/m2.K, nižší je však vzduchová neprůzvučnost - jen 44 dB. Tento odlehčený materiál má také velmi nízkou akumulační schopnost, takže objekt pak rychle vychladne v době otopné přestávky. Lze to dohnat hmotným vnitřním zdivem. Ytong Lambda lze rovněž použít na tloušťku zdiva 50 cm, pak udává výrobce hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,19 (W/m2.K).
U jednovrstvých konstrukcí je ještě jednou z nevýhod větší podíl tepelných mostů na tepelné ztrátě. Tomu lze předejít striktním dodržením řešení detailů dle doporučení a technických podkladů výrobce. Především zateplení soklové části zdiva, řešení překladů s izolací, zateplení ŽB věnců apod. Typové detaily naleznete opět v technických katalozích. Stavbu je třeba hlídat, spolehnout se na profesionálnost firem obecně nelze. V případě řešení obvodových stěn s tepelnou izolací se preferuje nosná část co nejekonomičtější, tedy hmotné nosné zdivo o tloušťce kolem 20 až 25 cm (dle statického posouzení lze případně i tenčí)) a pak více tepelné izolace (20 cm a více). Výhodou je zde akumulační schopnost hmotného zdiva. „Střední cesty“ nejsou doporučovány. Pro konkrétní skladbu by Vám měl projektant spočítat součinitel U a odhadnout cenu varianty, aby jste se mohl rozhodnout. Avšak po pravdě, ceny se velmi různí…Všechny stěny bych řešil stejně, nemá význam dle orientace měnit konstrukční systém.

Aby dům byl energeticky úsporný, nezávisí to jen na obvodových stěnách. Jde i o zateplení ostatních ochlazovaných vnějších konstrukcí – to je oken, podlahy a hlavně střechy, respektive podkroví, nebo stropu pod nevytápěnou půdou. Doporučuji proto zjistit konkrétní návrh skladby těchto konstrukcí od projektanta, tloušťky a materiál použitých izolací a jejich reálné izolační vlastnosti, tedy hodnoty součinitele U – doloží projektant. I pro tyto konstrukce totiž platí výše uvedená norma a porovnáním hodnot se přesvědčíte o kvalitě projektového řešení z hlediska zateplení. U vybraných obvodových konstrukcí je požadavek a doporučení normy podle poslední novely takto :
- podkroví, střecha šikmá lehká konstrukce – požadavek 0,24 (W/m2.K) doporučení 0,16 (W/m2.K)
- podlaha na terénu - požadavek 0,45 (W/m2.K) doporučení 0,30 (W/m2.K)
- strop nad sklepem – požadavek 0,6 (W/m2.K) doporučení 0,4 (W/m2.K)
- okna nová – požadavek 1,7 (W/m2.K) doporučení 1,2 (W/m2.K)
- okna střešní – požadavek 1,5 (W/m2.K) doporučení 1,1 (W/m2.K)
Například u zateplení podkroví se doporučuje min. 30 cm tepelné izolace, podlahy na terénu min. 10 až 12 cm.
Na závěr – dům má životnost stovky let a porovnávat toto, neboli stavět úsporu při dnešní investici se současnou cenou tuhých paliv (zatím jsou levná) není relevantní. Dodatečné zateplování je pak vždy nákladnější.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice