Dobrý den,prosím chtěl bych radu jak vyřešit problém s odhlučněním bytu,který je nad tepelným čerpadlem od firmy SIMENS.Výkon nad 30KW.děkuji Horejš

Odpověď

Tepelné čerpadlo je patrně osazeno v přízemí bytového domu.

Součástí projektové dokumentace domu mělo být vyhodnocení hlukové zátěže a návrh tomu odpovídajících stavebních opatření. Pokud bylo tepelné čerpadlo osazováno dodatečně, mělo být odhlučnění součástí projektu a dodávky tepelného čerpadla.

Pro stanovení stavebního opatření (odhlučnění) je potřeba znát technická data čerpadla, tj. maximální hladiny hluku při jeho chodu (dB). Dále stavební a materiálové řešení stropu, jeho současné akustické vlastnosti.
Požadavky na řešení hlukové izolace udává ČSN 73 0532 a ČSN EN 717-1,2. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost (R´w) a ochrana proti kročejovému hluku (hladina kročejového hluku L´nv).

Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je jednak přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu, ale i řešení jednotlivých vrstev stropu, například pokud bude s podhledem nebo akustickým obkladem.
U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze. V případě čerpadla se může jednat o přenášení vibrací do okolních konstrukcí.

ČSN 73 0532 stanovuje požadavek na stavební vzduchovou neprůzvučnost pro strop mezi bytem a například veřejně užívanými prostoru domu R´W ≥ 57 dB. Běžně mezi byty je to R´W ≥ 52 dB.
Norma dále stanovuje hodnoty pro provozovny s hladinou hluku do 85 dB s provozem do 22.00 hod - požadovaná stavební vzduchová neprůzvučnost konstrukce směrem k bytu alespoň 57 dB. Při provozu v provozovně po 22.00 hod je to 62 dB. Pro provozovny s rozmezím hladiny hluku od 85 do 95 dB je pak požadovaná stavební vzduchová neprůzvučnost konstrukce alespoň 72 dB. V těchto rozmezích se někde bude pohybovat i hluk, který vzniká při chodu tepelného čerpadla, samozřejmě s ohledem na 24 hodin provozu.

Řešením bude jednak snížení hluku v místnosti s tepelným čerpadlem vhodným akustickým obkladem, který bude schopen část hluku pohltit (na výběr je značné množství výrobků) a dále osazení akustického podhledu na strop. Ten se provádí na zavěšený rošt, nad pohledem je vložen pohlcovač z rohoží z minerální vlny, vlastní podhledové desky zase mohou mít různou akustickou účinnost dle jejich složení a materiálové konstrukce.
Jedná se o poměrně složitý akustický návrh a doporučuji Vám proto, aby jste se obrátil na specialistu v oboru akustiky, který provede návrh optimální skladby konstrukcí, obložení stěn apod. Zároveň bude schopen posoudit vliv vibrací a rovněž změřit hlukové hladiny hlukoměrem.

Dobrý den.Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice