Dobrý den, v našem bytovém domě (není panelový) byly nainstalovány samozamykací dveře. Přechodová místnost sousedí s jedním bytem v přízemí a klapání dveří se samozamykacím mechanismem je tam velmi slyšet. Zvýšila se hlučnost oproti předchozímu stavu (zde připomínám, že jsme zavírali dříve dveře ručně a zamykali, takže hlučnost zavření původních dveří byla prakticky nulová). Chci se proto zeptat, zda existuje nějaká norma na hlučnost vchodových dveří se kterou by se ta naše dala porovnat? Hluk do bytu sousedícího s přechodovou místností se pravděpodobně nese konstrukcí domu, myslíte, že by pomohlo "odhlučnění stěny sousedící s bytem" nebo znovu vypěnit zárubně?
S firmou jsme již hlučnost řešili, nastavení dorazu dveří je opravdu z malé vzdálenosti. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Jedná o dva vlivy. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost (R´w) a ochrana proti kročejovému hluku (hladina kročejového hluku L´nv).
Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je jednak přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů v konstrukci a zvyšuje se u vícevrstvých konstrukcí.
U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze. V případě dveří se může jednat o přenášení vibrací do okolních konstrukcí.

Požadavky na řešení hlukové izolace udává ČSN 73 0532 a ČSN EN 717-1,2.
ČSN 73 0532 stanovuje požadavky na stavební vzduchovou neprůzvučnost pro dělící konstrukci mezi bytem a veřejně užívanými prostoru domu R´W ≥ 57 dB. Možná že skutečná neprůzvučnost stěny je menší. Tento případ lze řešit akustickou přizdívkou, tedy zesílením stávající stěny předsazeným obkladem například ze sádrokartonu na samostatný rošt a mezera mezi zdí a obkladem je vyplněná pohlcovačem (deskami) z minerální vaty.

Při přenosu hluku vibrací přes zárubeň do zdi akustický obklad nepomůže. Bylo by potřeba vyřešit pružné oddělení zárubně od stěny, případně i stropu a podlahy. Praktickou radu by spíše dal specialista v oboru akustiky, který se problematikou detailně zabývá.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Hluk uzamykacího mechanismu se může opravdu přenášet jednak stavební konstrukcí, klapání dveří ale i prostupem dělící konstrukcí.

Energy Centre České Budějovice