Dobrý den, bydlím v rodinném domě postaveném cca před 80 lety, sklepení sousedního domu zamýšlí úřad městské části pronajmout (pravděpodobně skautskému oddílu), při nyní probíhajících stavebních úpravách je v pokoji vedle/nad těmito prostorami slyšet velmi silně rádio i hovor, o sbíječkách nemluvě :-), takže se domníváme, že prostory nejsou dobře zvukově izolovány. Prosím o informaci, zda jsou zvukové normy (57dB??) platné i v případě, že se jedná o nebytový (sklepní) prostor.
Děkuji.

Odpověď

Smyslem závazných hygienických vyhlášek o ochraně před nadměrným hlukem a na navazujících technických norem z oboru akustiky ČSN EN 717-1,2 a ČSN 73 0532.je ochrana pobytových prostor.

Nezáleží tedy na tom, v jakém prostoru hluk vzniká, ale o jaké chráněné místnosti nebo prostory se jedná. Norma ČSN 73 0532/Z1 byla revidována v únoru 2010. Zavádí způsob kategorizace bytů z hlediska zvýšené zvukové izolace ve formě tříd zvýšené zvukové izolace bytu (TZZI).
Pokud jde o stavební vzduchovou neprůzvučnost - pro všechny místnosti v sousedním domě je požadavek na vzduchovou neprůzvučnost ve třídě TZZI I R¨w 62 dB, ve třídě TZZI II R¨w 68 dB.
Pokud se tedy jedná o dvojdomek, měly by probíhající stavební úpravy řešit splnění normových požadavků a to i s ohledem na nové využití sousedních prostor.

Návrh akustických opatření při změně užívání (obdoba stavebního povolení) by měl být součástí projektové dokumentace stavebních úprav. Pokud stavební úpravy vedly k oslabení zvukové izolace stávajících dělících stěn (možná se do nich zasahovalo), mělo by to být posouzeno stavebním úřadem, respektive požadováno prokázání splnění obecných technických požadavků na stavby dle platné vyhlášky a stavebního zákona.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice