Dotaz: dobrý den. koupil jsem starší domek (ca 50 let), leží v mírném svahu a spodní strana domku je mírně navlhlá - asi do výšky jednoho metru nad povrch se odlupuje omítka. dům je celý podsklepen.
po zhodnocení všech možností bude nejspíše stačit izolace nopovou folií. k tomu mám následující dotazy:
musí být tato folie vždy kombinována s drenáží, nebo postačí sama o sobě?
podle čeho se volí výška nopu?
když bude folie jen z jedné strany domu a nebude spojena do "kruhu" jak vyřešit izolaci od zeminy na koncích folie?
jak spojit ukončovací lištu na rohu domu. nikde jsem nenašel žádný spojovací kus.

moc děkuji za odpovědi

Odpověď

Konkrétní návrh odvlhčení musí vždy vyjít z prohlídky situace na místě. Nejdůležitější věcí je zjištění příčiny vlhkosti, aby navržené opatření příčinu odstranilo. To je ovšem právě to nejobtížnější. Často se provádějí opatření, které se snaží vylepšit následek poruchy, ta však nebývají příliš účinná.

Použití nopové fólie je jednou z metod, jak vlhkost zdiva snížit. Ve většině případů starších domů, kde je vysoká vlhkost způsobena vzlínáním vlhkosti neizolovanými základy tato metoda vede k částečnému vylepšení. Obvyklé řešení s výškou nopu kolem 1 cm totiž nevytváří klasickou odvětrávanou vzduchoizolační dutinu. Jedná se o vložení separační vzduchové vrstvy, která v první řadě dobře zajišťuje, že vlhká zemina není v kontaktu se svislou konstrukcí a to ať základu nebo podzemní svislé stěny sklepa. Pokud je vlhkost této přilehlé zeminy vysoká v důsledku hromadění spodní vody, pak je nutno drenáž provést. Nemusí se jednat pouze o klasickou spodní vodu, zpravidla je to voda dešťová, která se stahuje propustnými vrchními vrstvami do podloží a tam nemá možnost dobrého odtoku. Ve Vašem případě bude patrně vysoká vlhkost i ve sklepě.

U nopových fólií z výškou nopu 0,7 až 2 cm se horní hrana fólie ukončuje plastovou „Z“ lištou. Ta neumožňuje dokonalé provětrávání separační dutiny, která má tak funkci pouze separační a drenážní. K odvětrávání vlhkosti pak dochází jen v omezené míře. Ukončující „Z“ lištu lze použít i na boku. Podrobný montážní návod najdete například na www.gutta.cz, , nopová fólie Guttabeta. Z detailů je patné i použití drenáže, z popisu i to, na co je její použití určeno. Nejedná se o aktivní vzduchoizolační systém, který se používá tam, kde chceme dosáhnout lepších výsledků snížení vlhkosti a určitých záruk provedení. V takových systémech je dutina větší, používají se desky IPT, které vypadají v principu podobně, ale mají výšku nopu 70 mm. Aby však oba systémy fungovaly dobře, je nutno provést správně drenážní systém. V případě drenáží je potřeba zohlednit především to, aby odvodnění bylo na 100%. Doporučuje se proto, aby drenážní systém byl prováděn podle projektu, který vychází z přesného zaměření výšek, hloubky kanalizace do kterého bude drenáž zaústěna apod. Aby to mělo smysl pro sklep, je nutno dostat se drenáží až pod úroveň jeho podlahy Drenážní systém je vybaven kontrolními revizními šachtami, které se umísťují na začátek drenáže a v místě lomu. Rovněž v místě zaústění do kanalizace se provádí šachta. Řešení musí především zajistit to, aby do drenážního systému nenatékala zpětně voda. To hrozí při zaústění v rovině dna kanalizace a přímého napojení okapových svodů do systému, které vždy za deště znamená dotaci vodou. Pak systém nemůže být účinný. Zjednodušeně řečeno – v nejvyšším místě drenáže se provede revizní šachta. Od ní běží zpravidla 2 větve, které obíhají objekt. Spád drenáží by měl být alespoň 1,5 až 2%. Dno se provádí utěsněné, aby se voda nevsakovala pod základy, nýbrž byla odváděna. Těsnění dna se nejčastěji provede betonovou mazaninou, která je vyspádována od zdi a je v ní na cca 40 až 50 cm od zdi vytvořen žlábek pro uložení drenážní trubky. Beton musí být tedy rozměřen a ve spádu. Zásyp je nejlépe čistým a hrubším štěrkem (frakce 32-63) a geotextilie se pak dává shora a z boku výkopu, aby se systém nezanášel plachy zeminy.

Důležitým doplněním řešení je provedení sanační omítky. Ta se doporučuje do výšky alespoň 100 cm nad vlhkostní mapu. Technickou pomoc nabízejí dodavatelé sanačních omítek a systémů (Baumit, Terranova, Schwenk). U dodavatelů těchto materiálů lze zajistit rovněž průzkum s laboratorním rozborem a návrh sanačních omítek.

S pozdravem,
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice

Dobrý den pane Macuro, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice