Dotaz: Dobry den.Potrebovali,bysme poradit se zateplenim soklu stareho domu z kamenne.Hlavne co na to pouzit, aby se to mohlo realizovat bez firmi.Predem dekuji za odpoved Kropackova

Odpověď

Pro zateplování soklů se používají tepelné izolace na bázi extrudovaného polystyrénu (XPS). Výrobek je určený pro nalepení na podkladní konstrukci vyrovnanou omítkou, dle údajů výrobce má součinitel tepelné vodivosti λ 0,032 W/m.K a systém jako celek splňuje požadavky ETICS.

Takovéto zateplení lze však doporučit na suchý podklad, není příliš vhodné tam, kde je sokl namáhaný vlhkostí. XPS je materiál paronepropustný a neumožní odvětrávaní fasády. V každém případě by se však mohl použít na zateplení podzemní části zdiva. To se doporučuje do hloubky alespoň 60 až 80 cm pod upravený terén. Provádí se tedy výkop, jehož dno je potřeba odvodnit drenáží zaústěnou do kanalizace. Základové zdivo je nutno očistit, dle potřeby vyrovnat obyčejnou vápennou maltou a opatřit separační nopovou fólií, zde postačí výška nopu kolem 6 až 8 mm. Zateplení je pak provedeno přiložením deskami z XPS v tloušťce alespoň 8, lépe 10 až 12 cm. Ty je dobré ukončit cca 30 cm nad upravený terén. Zásyp výkopu se provede štěrkem, upraví se okapový chodník.

Protože v soklové části bývá vlhkost větší, je na horní část soklu možno použít jinou technologii, která umožní odvětrání vlhkosti, například některý ze systémů odvětrávané fasády. Tepelná izolace se zde vkládá do roštu, který pak nese fasádní obklad. Jako izolant se zde používají paropropustné vláknité izolace (kamenná vlna). Mezi tepelnou izolací a fasádním obkladem soklu je minimálně 4 cm velká vzduchová mezera, která je odvětrávaná (přívod vzduchu dole a odvod pod krycí lištou, která předstupuje sokl shora). Tímto řešením je ze soklové části odváděna vlhkost. Použít lze typizovaná řešení (kompletními systémy tohoto typu jsou například Vinyl Siding (www.comfort-siding.cz), na trhu jsou i další typy plastových fasádních profilů s dekorem imitací různých povrchů - Decobrick, Decostone, Vinyplus, Vinybrick, profily Deceuninck a další. Tloušťka tepelné izolace v této části by měla vycházet ze současné platné normy ČSN 73 0540-2 pro obvodovou zeď . Doporučená tloušťka dodatečného zateplení izolantem s tepelnou vodivostí λ 0,042 W/m.K je 16 cm, minimálně 12 cm. Obklad soklu by tedy i se vzduchovou mezerou předstupoval minimálně cca 16 cm před současný líc.

Jsou ještě i další možnosti technického řešení zateplení vlhkých soklů – například systém Baumit Open se sanačním účinkem. I toto řešení již souvisí s rozmyšlením řešení zateplení podzemní části základu a budoucího zateplení celé fasády. Možností je více a v případě složité situace určitě lze doporučit zpracování jednoduchého projektu. Případně alespoň požádat projektanta se zkušeností se sanací vlhkých staveb o prohlídku situace na místě, orientační změření vlhkosti alespoň elektronickým příložným vlhkoměrem a pak zpracování podrobného detailu, který bude řešit provedení.

S pozdravem,
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice

Dobrý den paní Kropáčková, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice