Dobrý den,
bydlím v panelovém domě v přízemí byt je z obou stran obklopen sklepy .Panelák je zateplen a okna jsou vyměněna , přesto se v rozích vyskytuje vlhkost,od podlahy, i na vnitřních stěnách.V bytě nesušíme prádlo větráme co nejvíce to jde třeba i celý den.Nejhorší to je na jaře a na podzim a když venku prší to je zedˇ vlhká pořád.Existuje u nás nějaký odborník který může říci jestli je panelák kvalitně zateplen ,izolace totiž začíná ve výšce naší podlahy to je asi jeden metr od země.V bytě je stále vlhko od té doby co se provedla rekonstrukce. Děkuji za odpovědˇ.

Odpověď

doporučuji povést prohlídku bytu stavebním projektantem, či jiným odborníkem, jenž může zjistit příčinu zvýšené vlhkosti ve zdivu. Ta je patrně způsobena nedostatečně zatepleným soklem a základy domu.
Zateplení, aby bylo účelné je potřeba provádět včetně základu a není vhodné začínat až ve výšce podlahy.Pravděpodobně vlivem vyššího difuzního odporu v zateplené části zdiva dochází ke zvýšené kondenzaci ve zdivu s nižším difuzním odporem u podlahy a v rozích. Také je potřebné zjistit, zda nebrání proudění vzduchu u podlahy a v rozích nevhodné rozestavení nábytku.

S přátelským pozdravem

Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Hezký den,

Energy Centre České Budějovice