Mame radovy dum, nezatepleny (neplanujeme), cihlovy (*1935). Problem mame v jednom rohu, kdy sousedni dum ma v tomto rohu chodbu, my obyvak. V nasem rohu (z ulice) je "vyklenek" pro zapusteni okapoveho svodu. V zime nam na tomto rohu vevnitr kondenzuje vlhkost, jinde ne. Zed ma 50 cm, v rohu diky okapu jen 25cm. Ma smysl do "vyklenku" nacpat za okap zatepleni (je tam cca 5cm mista mezi okapem a zdi). Pripadne ktere zatepleni - polystyren, vata, ci neco jineho?
Dekuji

Odpověď

Jedná se o poměrně typický tepelný most v důsledku oslabení obvodové stěny.

V tomto případě je oslabení na 25 cm dost zásadní a myslím, že i když by se na zadní stěnu drážky vlepil polystyrén 5 cm, tak to situaci nijak nezlepší. To by bylo potřeba stejně tak vylepit i boky drážky a to by asi znamenalo sekat do fasády.

Nabízí se varianta, zda okapový svod přeložit před zeď a celou drážku pak vyzdít, patrně Ytong kvůli snadnému zpracování, nebo použít jiný materiál, ale spíše s lepšími izolačními vlastnostmi.


Řešení je možné i ze strany interiéru. Pokud by zde nevadila na výšku stěny v rohu přizdívka, mohla by se provést například z 5 cm EPS s přizděním Ytong 10 cm. Provést se to dá i obkladem omítanými deskami Lignopor apod. Plísní napadené omítky je potřeba v každém případě odstranit.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice