Dobrý den, měl bych následující dotaz. Jedná se o novostavbu. Problém je v tom, že v zimě v teplotách pod 0 stupňů se mi sráží a mrzne voda na půdě na vnitřní fólii šikmin střechy. Podlaha na půdě není pochozí. Skladba stropu v patře je: sádrokarton, par.fólie a vata mezi krokvemi. Nevím čím to je, že na půdu projde tolik páry (vody). Nedostatečnou instalací parozábrany či nedostatečnou tloušťkou izolace (cca 15cm)? Moc děkuji předem za odpověď. S pozdravem V.Krnáč

Odpověď

Ke kondenzaci dochází z důvodu vysoké vlhkosti na půdě.

Na chladném povrchu fólie vlhkost kondenzuje a přimrzá. Vlhkost na půdě si můžete změřit vlhkoměrem. Příčinou je nejčastěji to, že parotěsná a vzduchotěsná vrstva stropní konstrukce nad vytápěným posledním podlažím neplní dobře svou funkci. Pokud se parotěsná zábrana provádí pod sádrokarton při jeho montáži, je velmi obtížné dosáhnout těsného přelepení spojů. Rovněž se provede velké množství perforací vruty přichycení sádrokartonu. Vlhkost do půdy může pronikat i netěsnými prostupy nebo dveřmi (poklopem).

Druhým faktorem je, že půdní prostor asi není dostatečně odvětrán. To se nejčastěji děje u plechových krytin nebo asfaltových šindelů. Může být, že pokrývači při pokládce pojistné fólie spoje přelepovali. To se dělá při menších sklonech. Pak je možnost odvodu vlhkosti z půdy velmi omezená. Řešením by bylo zajistit lepší provětrání půdy, nejlépe příčné. Například větracími mřížkami dostatečného profilu ve štítech apod. nebo jak umožní tvar střechy.

Tepelné izolace ve stropě, pokud je 15 cm, není moc a mohlo by být více. Na problém s kondenzací to vliv nemá. Půdu vytápět přece nechcete. V případě novostavby může kondenzaci ještě ovlivňovat i vysoká technologická vlhkost, která je dosud ve stavbě.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice