Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně vytápění domu. Máme kotel Viadrus, v němž topíme dřevem. Přemýšlíme o tom, že bychom začali
topit dřevěnými briketami, což asi představuje poněkud jiný způsob topení. To by nás právě zajímalo - kolik můžeme přiložit, zda je nutné nechat přívod vzduchu jen minimálně otevřený a zda se může topit nepřetržitě - tedy 24 hodin, zda jsou lepší brikety z tvrdého nebo z měkkého dřeva. Bylo by možné i cenové srovnání vytápění briketami a dřevem? Kotel nemá násypky a šnek na posouvání paliva. Děkuji K.Musílková

Odpověď

V kotlích na kusové dřevo lze v řadě případů zároveň spalovat dřevěné brikety.

V každém případě však doporučuji možnost spalování briket (a druhů briket) dle technického listu kotle. Tam je použitelné palivo přesně specifikováno. Pokud tyto doklady již nemáte, ověřte to raději dotazem přímo u výrobce.

Pokud jde o regulaci kotle – regulace pouze množstvím přiváděného vzduchu může vést k nedokonalému spalování, dehtování a větší tvorbě emisí. Nejlepším řešením je provozování kotle na jmenovitý výkon s tím, že přebytečné teplo se ukládá v akumulační nádrži. Pokud ji tedy nemáte, doporučuji Vám se nad jejím pořízením zamyslet. Provoz s akumulační nádrží bude nejen komfortnější z hlediska obsluhy, ale i účinnější, tedy ekonomičtější a jistě jde i o ekologii.

Zároveň odpadne nutnost topit nepřetržitě, protože po nějaký čas se vystačí s teplem naakumulovaným v nádrži. Ta by měla mít dle výkonu kotle a tepelné ztráty domu objem od 800 do 1500 l, to by měl ale specifikovat projektant ÚT, který by měl stávající otopnou soustavu a zdroj posoudit na místě.

Pokud jde o cenové srovnání – topit dřevem je stále o něco levnější. Cena 1 kWh tepla získané spalováním kusového dřeva se pohybuje kolem 0,9 Kč až 1,2 Kč (vychází se z ceny 2,5 až 3,0 Kč za 1 kg). Cena dřeva poměrně dost narostla. U dřevěných briket je to v rozmezí 1,25 až 1,4 Kč (vychází se z ceny 4,6 až 5,50 Kč za 1 kg), záleží samozřejmě na tom, kde nakupujete. Brikety mají o něco větší výhřevnost a při správném spalování je vyšší účinnost.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice