Prosím o sdělení zda je možné lepit polistiren na dřevěný štít u chaty,která je jinak zděná.Štít je vyplněn skelnou vatou.Rádi by jsme chatu používali k trvalému pobytu.Topení máme krbové kamna s výměníkem.Topení je rozvedené i do podkroví. děkuji Ottová

Odpověď

Chatu zřejmě hodláte zateplit polystyrénem lepeným na zdivo, u štítu bych doporučil jiný postup.

Dřevěná konstrukce štítu je vyplněná skelnou vatou, ze stranu interiéru bezpochyby není parozábrana. Její dodatečné provedení bude problematické a tak je potřeba počítat s tím, že vzdušná vlhkost z interiéru ve formě vodní páry bude prostupovat stěnou štítu. Polystyrén je materiál velmi parotěsný a mohlo by docházet ke kondenzaci vlhkosti před polystyrénem.

Nejvhodnějším řešením bude, provést zateplení systémem odvětrané fasády. Použije se paropropustná izolace na minerální bázi, která se vkládá do roštu, pak větrotěsná fólie která zabraňuje zafoukávání deště a chladu do minerální vaty (například fólie od firmy Dörken). Pak je větraná 4 cm mezera a fasádní obklad zase dřevem. Použít lze i jiný materiál, ale musí mít velmi nízký faktor difúzního odporu. Uvažovat lze ještě s dřevitou vlnou, ovčí nebo konopnou vlnou, případně izolace na buničité bázi (Klimatizer).

Zděné konstrukce lze řešit lepeným polystyrénovým systémem pokud nejsou zatíženy vlhkostí, ale chata je zřejmě izolovaná proti zemní vlhkosti.

Tloušťka izolace by měla odpovídat normě ČSN 73 0540-2, která rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu zděnou 0,30 (W/m2.K), ale s tím, že do konce roku 2012 se ještě připouští hodnota dle původní verze normy 0,38. Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Pro dosažení doporučené hodnoty tepelné izolace zdiva je potřeba počítat cca 14 až 16 cm tepelné izolace například na bázi polystyrénu (EPS 70 F) nebo izolace na vláknité bázi (Rockwool. Ursa apod.).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice