Dotaz: Prosím o radu, mám RD s e sedlovou střechou, pokryté eternitem. Pro zateplení stropu pod podlahou půdy je možné položit na podlahu půdy třeba issostar-žlutá vata, na půdu nechodíme.

Odpověď

Zateplení stropu pod nevytápěnou půdou lze v zásadě provést pouhým položením tepelné izolace na podlahu půdy.

Podmínkou je, aby izolace byla dobře paropropustná a skladbu stropu shora difúzně neuzavřela. Proto není vhodný například polystyrén v deskách. Vhodné jsou rohože nebo desky z kamenné vlny (např. Rockwool), které mají i dobré požární vlastnosti. Další variantou je foukaná buničitá izolace (např. Isocell nebo Klimatizer), kterou se dají například vyplnit dutiny mezi trámy. Vždy je však nutné, aby určitá vrstva izolace probíhala nepřerušená, protože nosné konstrukční prvky vytvářejí tepelné mosty.

Stanovení tloušťky izolace závisí na skladbě a materiálu stávajícího stropu.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro těžkou konstrukci stropu 0,30 a doporučená 0,20 (W/m2.K). Hodnoty pro lehkou stropní konstrukci (například dřevěnou) jsou požadovaná 0,24 a doporučená 0,16 (W/m2.K).

Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby byly naplněny hodnoty doporučené. Potřebnou tloušťku dodatečné izolace o součiniteli tepelné vodivosti λ kolem 0,044 W / m.K lze stanovit na 20 až 24 cm.
Pokud je požadavek na půdě chodit, lze použít tuhé desky z kamenné vlny a na ně položit řídký rošt z prken, přes který lze zhotovit jednoduchou prkennou podlahu na sraz (nutné mezery mezi prkny).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Pettíku,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice