Dotaz: Dobrý den. Potřebuji zaizolovat podlahu polystyrenem ale bohužel nevím jaký je rozdíl mezi extrudovaným a tvrzeným polystyrenem. Můžete mi prosím poradit jaký polystyrén mám tedy použít když skladbu podlahy mám nasledující: 50mmpolystyren,50mm vyrovnývací betonový potěr,100mm podlahové topení s kratinou. Za info předem děkuji.

Odpověď

Extrudovaný polystyrén (značí se XPS) se od expandovaných polystyrénů (značí se EPS, nebo jako pěnové polystyrény PPS) liší tím, že mají uzavřenou buněčnou strukturu.

Výrobce uvádí, že se vyrábí extruzním postupem. Pěnové polystyrény se vyrábějí předpěňováním za pomoci vodní páry při teplotách nad 90°C. Označení tvrzené polystyrény se někdy používá pro výrobky typu XPS, ale i často pro EPS polystyrény o vyšší pevnosti v tlaku (mají větší objemovou hmotnost), které se pak používají na zatěžované skladby, například podlahy. Hlavní výhodou polystyrénu typu XPS je velice nízká nasákavost a větší stálost mechanických a fyzikálních vlastností, které jsou dány právě uzavřenou strukturou.

Do podlahy lze použít bez obav XPS polystyrén. Mají standardně dostatečnou pevnost v tlaku a dobré izolační vlastnosti (součinitel tepelné vodivosti λ kolem 0,030 W / m.K). Lze ho použít i v přímém kontaktu s přilehlou zeminou. EPS polystyrény mají součinitel tepelné vodivosti λ kolem od 0,034 do 0,044 W / m.K, tedy o něco horší. Je nutno jej umístit nad hydroizolaci. Neprospívá mu styk s dehtem, živicemi s rozpouštědly, ředidly a benzínem. Asfaltovým pásům bez obsahu rozpouštědel odolává bez problémů.

Tloušťku tepelné izolace pod podlahové topení na terénu doporučuji alespoň 12 cm, lépe více.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Bočku,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice