Dotaz: Dobrý den!
Potřebovala bych poradit, jak zrekonstruovat starou dřevěnou podlahu. Podlahu tvoří škvárový násyp, do něhož jsou umístěny dřevěné trámky a na ně jsou přibila prkna. Některá prkna jsou již prohnilá a pravděpodobně i trámky už nejsou v nejlepším stavu. Nevím jak nejlépe tuto podlahu opravit a jestli přidat nějakou hydroizlaci.
Děkuji. Hanka

Odpověď

Dobrý den paní Lejsková,
děkuji za Váš dotaz.

Při rekonstrukci podlahy by měly být vyřešeny dvě věci – vložení tepelné izolace a odizolování nebo odvětrání zemní vlhkosti.

Zatížení vlhkostí dokladuje zjištěná hniloba. Jedná se patrně o starší dům, kde izolování nebo odvlhčení spodní stavby domu je poměrně náročná činnost z hlediska zásahů do stěn a podlah. Rozsah sanačních opatření nebo návrh hydroizolace by měl provést specialista se zkušenostmi. Je nutno vyjít ze stavebně technického průzkumu, změření vlhkostí, zjištění vlastností podloží apod.

Odvlhčení lze provést vytvořením provětrávané podlahy. Znamená to podél vlhké zdi odstranit podlahu a provést větranou vrstvu. Většinou se navrhuje v případě rekonstrukce celé podlahy.
Spodní provětrávaná vrstva může být provedena několika způsoby:
- násyp hrubým štěrkem frakce 32-63 mm tl 20 cm a podél stěn uložit flexibilní děrované porubí z PVC o profilu 8 až 10 cm, které má ve stěnách přívodní mřížky vzduchu a je zaústěné do svislého stoupacího potrubí (lze využít volný komínový průduch) pro zajištění tahu
- vytvoření dutiny pomocí tvarovek IGLU (www.iglu.cz)
- vytvoření dutiny pomocí tzv. IPT desek. Jedná se o desky z tvrdého polyetylénu o stavební výšce cca 60 mm, profilace podobná přepravce na vejce. Desky jsou položeny na upravený povrch terénu. Systém se dodává jako celek. Technické informace lze získat na www.isotec.cz, a www.karlomix.cz.
Dutina se vždy navrhuje s aktivním provětráváním, které je zajištěno jednak přívodem vzduchu do vytvořené mezery v soklové části a jeho odvodem nejlépe do svislého stoupací potrubí (komínový efekt). Nad dutinou musí být v podlaze tepelná izolace – doporučuje se min. 12 cm, aby byla splněna kritéria současné platné ČSN 73 0540-2

K zateplení provětrávané podlahy doporučuji přistupovat z hlediska požadavků na tepelnou izolaci jako k obvodové stěně. Jedná se o to, že pod podlahu je přiváděn vnější studený vzduch a dochází zde k poměrně intenzivnímu ochlazování.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty, na základě kterých se stanovuje tloušťka tepelné izolace – požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty „U“ (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).
To odpovídá požadované tloušťce tepelné izolace (například z polystyrénu o součiniteli tepelné vodivosti 0,043 W/m.K) cca 12 cm, resp. doporučení cca 16 cm. V případě použití izolantu na bázi extrudovaných polystyrénů (součinitel tepelné vodivosti 0,035 W/m.K) bude tloušťka min. cca 10 cm, resp. 12 cm doporučení. Záleží tedy na izolačních vlastnostech použitého materiálu, ty najdete v technických listech výrobku.
Nad izolaci se obvykle provádí betonová vrstva v tl. 6 cm armovaná ocelovou sítí a pak je čistá podlaha. Tato deska musí být izolována i z boku (alespoň 5 cm po obvodu směrem k obvodové zdi).
Použití izolačních folií u provětrávané podlahy pak vychází z indexu radonového rizika. Foliová izolace se pokládá na betonový potěr, kterým se vyrovnává štěrková vrstva nebo provětrávací tvarovky.

Ing. J. Veselý, energetický poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Energy Centre České Budějovice